Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Дніпропетровську визнав провину лікарів в інфікуванні дитини ВІЛ


Апеляційний суд Дніпропетровської області ухвалив безпрецедентне рішення про стягнення з лікарні півмільйона гривень на користь батьків дівчинки, яку в 1997 році медики інфікували ВІЛ, повідомив у четвер на прес-конференції у Дніпропетровську адвокат Олег Несінов.

За його даними, 16 років тому у зв’язку з ускладненнями післяпологового періоду мати разом з дитиною перебувала в дитячій міській лікарні № 3 у Дніпропетровську, де й отримала зараження ВІЛ. Тільки через два роки прокуратура порушила кримінальну справу за статтею 131 Кримінального кодексу України (неналежне виконання персоналом своїх обов’язків, що спричинило зараження ВІЛ).

За словами адвоката, розслідування було досить млявим, але була проведена експертиза, яка встановила факт зараження дитини ВІЛ-інфекцією.

«Не була встановлено конкретно винна особа, у зв’язку з чим обвинувачення не було висунуте і справу було зупинено. Але був встановлений сам факт, що дало нам можливість надалі оскаржувати в цивільному порядку це зараження. У 2009 році заявниця звернулася до суду. Спочатку їй було повністю відмовлено у задоволенні заявленої матеріальної та моральної шкоди. Вищий спеціалізований суд у 2011 скасував це рішення і відправив справу на новий розгляд», – сказав адвокат.

Як повідомив адвокат, торік Бабушкінський районний суд Дніпропетровська частково задовольнив позовні вимоги матері дитини та присудив лікарні виплатити на користь позивачки 135 тисяч гривень моральної компенсації. Наразі Апеляційний суд Дніпропетровської області задовольнив на користь позивачки компенсацію моральної шкоди в сумі 500 тисяч гривень.

Як поінформував Олег Несінов, зараз інфікованій дівчинці вже 16 років, їй постійно доводиться вживати медичні препарати.
XS
SM
MD
LG