Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: більше обмежить суверенітет України членство в ЄС, ніж у Митному союзі


Микола Азаров
Микола Азаров
Членство в Європейському союзі більше обмежить суверенітет України, ніж членство в Митному союзі. Про це заявив у п’ятницю прем’єр Микола Азаров під час спілкування з користувачами Facebook.

«Дуже поширений міф про обмеження суверенітету наднаціональними органами. Ті люди, які за це критикують прихильників Митного союзу, самі ж пропонують приєднатися до Євросоюзу, де обмеження суверенітету є на порядок більшими», – сказав Азаров.

«Почнімо з того, що країна відмовляється від власної валюти, передає право друкувати гроші якомусь іншому органові, а не своєму Національному банкові, тобто свідомо відмовляється від своєї власної монетарної політики. А це означає, що, по суті, вона відмовляється від проведення своєї власної економічної політики. Тут і торговельна політика, і багато іншого», – додав прем’єр.

Азаров заявив, що країни, відмовившись від своєї власної валюти і потрапивши в економічну кризу, не можуть використовувати для відновлення дуже потужні важелі монетарної політики.

«Зараз, наприклад, країни ЄС узяли під контроль бюджетну політику. А це означає, що країна відмовилася від проведення своєї власної соціальної політики, тобто передала в інший орган політику в сфері зарплати, ринку праці тощо. Я не хочу сказати, що все це і багато іншого, пов’язане з реальним обмеженням суверенітету, – це все лише негативні явища. Ні, є і позитивні чинники», – сказав Азаров.

Він навів приклад того, що, потрапивши в кризу, багато країн можуть розраховувати на підтримку могутніших економічних партнерів. Можливості інтеграції й кооперації дають змогу проходити цю кризу не так болісно.

«Словом, жертвуючи в чомусь суверенітетом, виграєш в іншому. Така сама справа і з Митним союзом, з тією лише відмінністю, що там діють принципи консенсусу під час ухвалення рішення. І країна може заблокувати ухвалення будь-якого невигідного для себе рішення. Ще раз хочу підкреслити, що в економіці, та й у політиці, не буває лише позитивних і лише негативних рішень. У будь-якому рішенні є свої плюси і мінуси. І дуже важливо, щоб плюси завжди переважали над мінусами», – сказав Азаров.

Крім того, прем’єр заявив, що членство України у Світовій організації торгівлі ускладнює її можливе повноцінне членство в Митному союзі.

«Для того, щоб стати членом Митного союзу, нам необхідно буде переглянути всі наші зобов’язання, які Україна взяла на себе. Практично зробити це дуже важко, оскільки жодна країна-партнер, і тим більше безліч країн, з якими нас пов’язують багатосторонні угоди, не погодяться на погіршення своїх торговельних позицій», – написав Азаров у Facebook.

Прем’єр пояснив, що в України існують зобов’язання, ратифіковані Верховною Радою, взяті в рамках угод, підписаних під час вступу до СОТ.

Днями Україна підписала меморандум про поглиблення взаємодії між Україною і Євразійською економічною комісією, керівним органом Митного союзу.

Цей документ передбачає участь України в роботі Євразійської економічної комісії та її структурах. При цьому українська сторона також зможе отримувати копії документації комісії у випадку, якщо вона не буде конфіденційною.
XS
SM
MD
LG