Доступність посилання

ТОП новини

Послання Януковича суперечить позиції Партії регіонів – експерт


Київ – Послання президента до Верховної Ради розбавлене популістськими заявами, вважають експерти. Вони також зауважують, що в документі робиться спроба знайти місце України у міжнародній політиці: поряд із тим, що робиться наголос на перспективі євроінтеграції, Росія називається стратегічним партнером. Крім того, послання містить низку пропозицій щодо змін у внутрішній політиці, але вони виглядають суперечливими, кажуть експерти.

Росія є стратегічним партнером України, з яким Київ поглиблює співпрацю в усіх площинах міжнародного життя, заявляє у своєму посланні до Верховної Ради президент Віктор Янукович.

Головною метою українсько-російського стратегічного партнерства є забезпечення модернізаційного розвитку обох країн, йдеться в посланні. Це передбачає не тільки потужну співпрацю в економічній сфері, а й взаємодію в політичній та безпековій сферах на засадах взаємного партнерства, наголошує президент. Водночас, документ наголошує на перспективах інтеграції до європейських структур.

Популізм переважає у розділі, присвяченому внутрішній політиці – Яхно

Ці позиції відповідають реальним діям президента і відображають спробу знайти реальне місце України у світовій політиці та економіці, що якісно відрізняє документ від послання 2011 року, вважає політтехнолог Національного інституту стратегії Олеся Яхно. Водночас, за її словами, у розділі, присвяченому внутрішній політиці, переважає популізм.

«Пункт «Розкіш і податки». Тут написано, що треба посилити фіскальний тиск на власників, які володіють великими об’єктами нерухомості. Вирівнювати проблему соціальної несправедливості треба трошки іншими методами. Або пропонується, при зверненні 80 тисяч виборців, право вносити законодавчу ініціативу. Якщо не приймаються закони, які професійно розробляють, то що може змінити законодавча ініціатива громадян?» – наголошує Яхно.

Серед завдань стоїть питання про посилення ролі парламенту – Єрмолаєв

У Національному інституті стратегічних досліджень, експерти якого брали участь у розробці послання президента, цьогорічний документ називають продовженням послання 2011 року. У ньому розвивається тема необхідності реформ, розвитку внутрішнього ринку та скорочення безробіття, зауважує директор цього інституту Андрій Єрмолаєв. Також документ логічно продовжує тему медичної реформи і нових стандартів здоров’я, каже Єрмолаєв. Крім того, за його словами, послання приділяє увагу внутрішній політиці, наголошуючи на необхідності зміцнення представницької демократії.

Президент запропонував, щоб партії приходили у парламент зі списками депутатів, яким дійсно довіряють виборці
Андрій Єрмолаєв
«Президент запропонував у цьому блоці розглянути пропозиції, пов’язані з можливими змінами у виборчому законодавстві, щоб партії приходили у парламент зі списками депутатів, яким дійсно довіряють виборці. По-друге, він апелював до роботи Конституційної асамблеї, і серед завдань стоїть питання про посилення ролі парламенту у реформуванні соціально-економічної політики і взаємодії з урядом», – каже Єрмолаєв.

Буває, що у посланні одна позиція, а в законопроектах у неї інший вигляд – Фесенко

Президент не перший, хто пропонує запровадити систему парламентських виборів за «відкритими списками», щодо цього у парламенті вже реєструвалися близько 10 різних законопроектів, а світова практика знає майже сотню варіантів реалізації такої ідеї, зауважує голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Це не відповідає позиції Парті регіонів, яка виступає за мажоритарну виборчу систему
Володимир Фесенко
«Це відповідає запиту суспільства, але це не відповідає позиції Парті регіонів, яка виступає за мажоритарну виборчу систему. Якщо це пішло від імені президента – це вже офіційна позиція. Інша річ, що дуже часто так буває, що у посланні може бути одна позиція, а потім у законопроектах або політичних заявах вона може мати вже інший вигляд. Питання, в якій формі воно буде реалізоване», – зазначає Фесенко.

Експерти сходяться на тому, що найбільш проблемним моментом для послання президента стало його сприйняття депутатами Верховної Ради. Вони кажуть, що через низьку політичну культуру представники пропрезидентської фракції не зробили жодного кроку, спрямованого на донесення до суспільства основних позицій документа. Водночас, опозиція не змогла запропонувати виборцям конструктивної критики за змістом послання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG