Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді пропонують визнати геноцид вірмен в Османській імперії


У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови про визнання геноциду вірменського народу, повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook народний депутат (фракція «Батьківщина») Арсен Аваков.

У проекті постанови від 6 червня №2254а, авторства Арсена Авакова та народного депутата від фракції Партії регіонів Вілена Шатворяна, українському парламентові пропонується визнати масові знищення вірмен у 1915–1922 роках в Османській імперії геноцидом вірменського народу та визначити 24 квітня Днем пам’яті жертв геноциду вірменського народу.

У пояснювальній записці, викладеній Аваковим у соцмережі, наголошується, що «підкомісія ООН з прав людини у 1987 році визнала геноцид вірмен 1915 року в Османській імперії, в тому ж році Європарламент прийняв рішення щодо кваліфікації подій 1915–1922 років як геноциду вірменського народу».

Також автори постанови нагадали, що у світі офіційно визнали геноцид Уругвай, Аргентина, Венесуела, Канада, Росія, Франція, Італія, Швейцарія, Швеція, Греція, Словаччина, Нідерланди, Бельгія, Ватикан, Ліван, Кіпр, Польща, Литва, Чилі та інші країни, а також більшість штатів США.

«Питання геноциду є досить важливим на міжнародному рівні. Актуальним воно є і для України. Для понад півмільйонної вірменської діаспори, що проживає в Україні, багатовікові культурно-історичні зв’язки, які сходять до епохи Київської Русі, тематика геноциду та питання його визнання залишаються проблемами виняткового значення. Український народ, який і сам зазнав трагедії Голодомору 1932–1933 років, не має залишатись осторонь цього питання», – мовиться в пояснювальній записці.

З урахуванням викладеного, з метою засудження та запобігання таким злочинам у майбутньому, а також для вшанування пам’яті жертв зазначених трагічних подій, пропонується визнати геноцид 1915–1922 років на державному рівні.

Проти будь-якого визнання геноциду вірмен щоразу дуже різко протестує сучасна Туреччина, сусід України в Чорноморському регіоні.
XS
SM
MD
LG