Доступність посилання

ТОП новини

Хто несе відповідальність за безпеку дітей на оздоровленні?


Київ – Випадок у кримському санаторії «Юність», де через обвал балкону загинула дитина, вказав на кричущі проблеми у системі оздоровлення дітей. Існує щонайменше 5 державних контрольних органів, що видають дозволи закладам на організацію дитячого відпочинку. Хто ж насправді гарантує безпеку дітей?

Десятирічну Діану Сідельник поховали у Львові 6 червня. Дівчинка загинула через обвал балкону у кримському санаторії «Юність». Трагедія сталася 30 травня, лише через кілька днів після того, як прем’єр-міністр України Микола Азаров наголосив: «Дуже важливо, щоб матеріально-технічний стан дитячих оздоровчих закладів на 100% відповідав санітарно-гігієнічним вимогам».

Тепер ведеться слідство. У Криму працює комісія МОЗ, у підпорядкуванні якого перебуває санаторій, а міська влада Львова запевняє, що мати сама придбала путівку до санаторію в агента-посередника.

06.06.2013
Хто винен у загибелі дитини в санаторії «Юність»?

Відкритим залишається питання – яким чином реалізовувалися путівки до непридатного для оздоровлення санаторію далі

Більшу частину санаторіїв на території Криму треба передати у відання влади автономії, вважає голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов. В ефірі Радіо Свобода він заявив, що санаторій «Юність» перебуває поза юрисдикцією Криму, підпорядкований напряму Києву, і це, зокрема, призвело до трагедії.

Батьків просять повідомляти про порушення у місцях оздоровлення дітей

Державна санепідемслужба просить батьків повідомляти про порушення у закладах, де оздоровлюються діти.

«Санепідемслужба провела перевірки усіх закладів оздоровлення дітей і надала свої висновки. Але якщо у закладі допускаються порушення, то просимо батьків повідомляти про них. Ми наглядаємо за дотриманням належних умов, але ми не можемо проводити позапланові перевірки. Саме звернення батьків є підставою для проведення позапланової перевірки», – сказав Радіо Свобода перший заступник голови Держсанепідемслужби України Олександр Кравчук.

Санепідемслужба просить батьків повідомляти про порушення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Також Держепідемслужба радить батькам перед тим, як відправити дитину на оздоровлення, поцікавитися, чи має заклад усі необхідні дозволи і документи, що засвідчують його відповідність можливості здійснювати оздоровлення.

«Залежноі від типу закладу, існують різні форми документів, що підтверджують можливість роботи цього закладу. Санаторій, зокрема, повинен мати ліцензію на право здійснення медичної практики. На підставі цього санепідемстанція проводить обстеження закладу і видає дозвіл на відповідність санітарному законодавству та висновок санекспертизи про його відповідність. Цей документ є у керівництва санаторію і має бути пред’явлений на першу вимогу. Раджу батькам перед тим, як відправляти дітей на оздоровлення, перевіряти, чи має санаторій відповідні документи та дозволи. Було б добре, щоб ці документи розміщалися на сайтах закладів», – сказав Олександр Кравчук.

Корпус, де загинула дитина, був закритий ще з 2006 року

На запитання Радіо Свобода, чи мав санаторій «Юність» усі відповідні дозволи, перший заступник голови Держсанепідслужби України сказав: «Корпус санаторію, де загинула дитина, був закритий ще з 2006 року. І коли місцева санепідемслужба перевіряла санаторій «Юність» у квітні цього року, то цей конкурс був закритим. Тому тут вся відповідальність лежить на керівництві санаторію, яке заселило у цей корпус дітей».

І голова Ради міністрів Криму, і керівництво Державної санепідемслужби України вважають, що відповідальність за життя і здоров’я дітей мають нести безпосередні керівники закладів, де діти оздоровлюються.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG