Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: Україна вказала на місце Чорногорії


Один із героїв березневого матчу з поляками Роман Зозуля (на фото він у жовтій формі забиває гол) ледь не став антигероєм у Подгориці
Один із героїв березневого матчу з поляками Роман Зозуля (на фото він у жовтій формі забиває гол) ледь не став антигероєм у Подгориці
Футбольна збірна України повернулася до числа фаворитів групи Н відбірного турніру чемпіонату світу. Для цього підопічним Михайла Фоменка довелося тричі поспіль виграти – після команд Польщі і Молдови настав час лідера групи.

До зустрічі з українцями в Подгориці збірна Чорногорії поразок у турнірі не мала – з англійцями і поляками вдома зіграла внічию, двічі переграла сан-маринців, виграла у Молдові і в Україні. Власне, поєдинок, що відбувся у Києві торік 16 жовтня, форсував зміни в тренерському штабі «синьо-жовтих», і після нього до керма головної команди країни запросили Михайла Фоменка.

Без особливої надії – відбір до мундіалю в Бразилії здавався вже безнадійно програним. Березневий залік досвідчений наставник і його хлопці склали на «відмінно» – стильно переграли у Варшаві поляків, натужно здолали в Одесі команду Молдови.

Та ці здобутки були б марними без успіху в Чорногорії. Лише перемога могла повернути українців до числа реальних претендентів – нічия найбільше влаштувала б англійців.

Перший тайм протистояння в Подгориці минув без забитих м’ячів, хоча обидві команди можуть нарікати на примхливість фортуни – на 20-й хвилині стійка парирувала удар Мірко Вучинича, згодом штанга була проти голу Андрія Ярмоленка. Наприкінці першої половини гри німецький арбітр Мануель Ґрефе ухвалив неоднозначне рішення – Роман Зозуля відповів на провокацію Ельсада Зверотича і побачив перед собою червону картку.

Багатьом українським уболівальникам у цей момент здалося, що нічия на виїзді з лідером групи буде непоганим результатом, але другий тайм перевершив найоптимістичніші припущення. Українці вийшли битися «за себе і за того хлопця», і вже на 52-й хвилині вийшли вперед – у меншості! Ярмоленко пробив здалеку, голкіпер чорногорців відбив м’яч перед собою, а Денис Гармаш по-гросмейстерськи використав свій шанс.

Після цього господарі занервували. На 66-й і 79-й хвилинах неприпустимо помилилися двоє чорногорців, і на відпочинок достроково вирушили Волков і Павичевич. Та ще до другого вилучення гру було зроблено – Євген Коноплянка на 77-й хвилині використав передачу все того ж Ярмоленка – 0:2.

«Це мета моя, мрія ще з дитинства. Битимемося за неї, як сьогодні, і треба виходити з групи!» – так Коноплянка сказав про бажання зіграти на чемпіонаті світу. До його думки ще на полі приєдналися Артем Федецький (фантастичним ударом з гострого кута) і Роман Безус (результативним рейдом у стилі Мессі). Вони встановили рахунок 4:0 – так чорногорці вдома ще не програвали.

Попри поразку, команда Чорногорії з 14 очками після семи ігор залишилася лідером групи Н. Англійці другі (12 очок, 6 матчів), українці набрали 11 очок після шести зустрічей. Формально це ще нічого не змінює, але тепер усе залежить від самих «синьо-жовтих»: успіхи в зустрічах з англійцями (10 вересня) і поляками (11 жовтня) дозволять поборотися навіть за першу сходинку.

«Шахтар» втрачає лідерів

Бразильський півзахисник донецького «Шахтаря» Фернандіньйо перейшов до англійського клубу «Манчестер Сіті». Футболіст прагне на батьківщині у 2014 році зіграти на чемпіонаті світу і вважає, що з англійської прем’єр-ліги до цієї мети ближче, ніж з української.

«Шахтар» прагнув отримати за свого хавбека 42,5 мільйона фунтів стерлінгів, первинна пропозиція «Манчестер Сіті» була на 15 мільйонів фунтів скромніша. Зрештою сторони дійшли компромісу.

На груповому етапі Ліги чемпіонів сезону 2012/2013 років Фернандіньйо двічі відзначився у воротах лондонського «Челсі».

На туманному Альбіоні може опинитися ще один лідер донеччан – півзахисник збірної Вірменії Генрік Мхітарян. Припускають, що найкращий бомбардир останнього чемпіонату України може стати гравцем «Ліверпуля», але остаточного рішення про цей трансфер ще немає.

«Король ґрунту» повернувся

Іспанець Рафаель Надаль довів, що цілком відновився від травми, яка заважала йому виходити на корт понад півроку. Переможець відкритого чемпіонату Франції з тенісу 2012 року тріумфував на кортах Roland Garros і тепер.

Через ушкодження коліна Рафа пропустив другу половину минулого сезону – включно з Олімпіадою в Лондоні і відкритим чемпіонатом США. Повернувся він лише до улюбленої ґрунтової серії турнірів і підсумував своє повернення вже восьмою у кар’єрі перемогою в Парижі.

Головний матч неофіційної першості світу на піщаних кортах відбувся не у фіналі – в неділю Надаль легко розібрався зі співвітчизником Давидом Феррером (6:3, 6:2, 6:3). У п’ятницю переможець визначився у протистоянні титанів світового тенісу – перша ракетка світу серб Новак Джокович у півфіналі виявився лише на дещицю слабшим за «короля ґрунту», який з останніх дев’яти чемпіонатів Франції виграв вісім. Той поєдинок тривав понад чотири з половиною години – 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7 на користь Рафи.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG