Доступність посилання

ТОП новини

Свободівці запропонували відмовитися від «Великої вітчизняної війни»


Народні депутати Ірина Фаріон і Юрій Михальчишин із фракції «Свобода» подали до Верховної Ради проект постанови парламенту про вилучення терміна «Велика Вітчизняна війна» з нормативно-правових актів України та навчальної літератури «як такого, що спотворює історичну правду», повідомили в понеділок агентства з посиланням на проект, зареєстрований іще минулої середи.

У проекті мовиться, що, на думку його авторів, це необхідно «з метою забезпечення правдивого й об’єктивного трактування історії України, утвердження історичної справедливості, збереження пам’яті про боротьбу за незалежність України проти всіх окупаційних режимів».

У пояснювальній записці автори нагадують, що «незалежна Україна успадкувала низку тоталітарних міфів радянського періоду своєї історії, серед яких ключовим є міф, пов’язаний з «Великою Вітчизняною війною», і що «на догоду прихильникам комуністичної ідеї в Україні і керівництву сусідньої держави, а також відповідно до нових підходів Міністерства освіти і науки України, цей радянський термін в 2011 році повернуто до підручників з історії».

«Повернення до трактування історії України часів радянського окупаційного режиму не відповідає історичній правді, українському вимірові Другої світової війни, суперечить запитам нинішнього українського суспільства і провокує постійні непорозуміння та, навіть, конфлікти в українському суспільстві», – заявили депутати-свободівці.

За даними сайту парламенту, минулої п’ятниці проект передали на ознайомлення до комітетів.

Міністр освіти в нинішній владі президента Віктора Януковича і Партії регіонів Дмитро Табачник заявляв, що йому з колегами вдалося «повернути правду про Велику Вітчизняну війну у шкільні підручники, конспекти, методичні посібники для вчителів». «Ця робота продовжується», – додав він. За попередньої влади часів президента Віктора Ющенка цей радянський термін практично був вийшов із ужитку.

Міф про «велику Перемогу у Великій Вітчизняній війні» є останнім часом одним із головних елементів державної ідеології в сусідній Росії.
XS
SM
MD
LG