Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відбулися акції на підтримку політв’язнів (ФОТО)


Під час ходи в Москві, 12 червня 2013 року
Під час ходи в Москві, 12 червня 2013 року
У столиці Росії Москві сьогодні відбулася хода опозиції на підтримку тих, кого опозиціонери вважають політичними в’язнями. В акції «За нашу і вашу свободу!» взяли участь, за оцінками кореспондентів Радіо Свобода, близько 10 тисяч людей; поліція заявила про 6 тисяч учасників.

Загалом марш відбувся організовано, без значних порушень. Лише до початку ходи затримали 10 людей, які відмовилися згорнути прапори руху «Лівий фронт», діяльність якого у квітні була зупинена на три місяці постановою прокуратури.

Під час ходи опозиції в Москві, 12 червня 2013 року
Під час ходи опозиції в Москві, 12 червня 2013 року
На чолі колони йшли відомі російські опозиційні діячі, серед яких були Олексій Навальний, Михайло Касьянов, Володимир Рижков, Ілля Яшин. Колона пройшла до Болотної площі в центральній частині Москви, яка є знаковим місцем для опозиції.

Під час акції опозиції в Москві, 12 червня 2013 року
Під час акції опозиції в Москві, 12 червня 2013 року
Учасники акції тримали портрети ув’язнених у так званій «Болотній справі» й вигукували «Свободу політв’язням!», «Ганьба катам!», «Путін – злодій!», «Росія буде вільна!».

Поліція стереже підступи з Болотної площі до Кремля, Москва, 12 червня 2013 року
Поліція стереже підступи з Болотної площі до Кремля, Москва, 12 червня 2013 року
У другому найбільшому місті Росії Санкт-Петербурзі, де влада не дозволила опозиційний мітинг, провели акцію з назвою «НЕмітинг». По тому учасники акції провели одиничні пікети на підтримку в’язнів, яких вони вважають політичними; такі пікети не потребують узгодження з владою.

Опозиція в Росії вважає політичними в’язнями, зокрема, майже 30 людей, яких засудили, судять чи щодо яких триває слідство в «Болотній справі» – за кримінальними звинуваченнями в закликах до масових заворушень, участь у масових заворушеннях і про застосування насильства щодо представника влади під час подій 6 травня 2012 року на Болотній площі, коли масова опозиційна демонстрація напередодні інавгурації Володимира Путіна на третій термін на посаді президента Росії переросла в сутички з поліцією. Тоді затримали понад 400 людей. Опозиція заявляє, що сутички стали наслідком спланованої провокації з боку влади, і називає «Болотну справу» сфабрикованою за політичними мотивами.
XS
SM
MD
LG