Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Йорданії схвалив угоду з Британією, що полегшить депортацію ісламського радикала


Абу Катада
Абу Катада
Парламент Йорданії проголосував за ратифікацію угоди з Великою Британією, яка має уможливити депортацію з Британії до Йорданії радикального мусульманського проповідника, йорданського громадянина Абу Катади, повідомили в середу агентства. За повідомленнями, протягом минулого тижня за це проголосували обидві палати парламенту, і для набуття ратифікацією чинності з йорданського боку лишається підпис короля Абдалли II.

У Великій Британії на голосування за ратифікацію угоди очікують наприкінці наступного тижня.

В угоді про взаємну юридичну допомогу не йдеться безпосередньо про Абу Катаду, але вона має зняти занепокоєння правозахисників, які досі унеможливлювали депортацію радикала, якого в Йорданії звинувачують у тероризмі, а у Британії вважають за загрозу національній безпеці.

Як очікують, після набуття угодою чинності Велика Британія поновить зусилля для цієї депортації.

Уряди Великої Британії вже понад десять років, із 2002-го, домагаються депортації проповідника, але Абу Катада вже кілька разів через суди домагався зупинення планів депортувати його. Суди вирішували, що Абу Катаду не можна екстрадувати до Йорданії через побоювання, що там він може не отримати справедливого розгляду справи і що проти нього можуть використати докази, отримані під тортурами. За цей час він провів у Британії понад шість років в ув’язненні у процесі розглядів справ про депортацію, а судові витрати британської влади у процесах у його справах перевищили півмільйона фунтів.

Приблизно 53-річний Абу Катада аль-Філястині, відомий також як Омар Махмуд Мухаммад Осман, палестинець із йорданським громадянством, перебуває в переліку осіб, на яких накладені міжнародні санкції Ради безпеки ООН за звинуваченням у зв’язках із терористичною мережею «Аль-Каїда». Як вважають, він був одним із чільних помічників у Європі колишнього провідника «Аль-Каїди» Усами бін Ладена і духовним натхненником цього і ще кількох терористичних угруповань.
XS
SM
MD
LG