Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі розпочався закритий суд над «шпигуном»-опозиціонером


У Білорусі Вітебський обласний суд у закритому режимі почав розглядати справу 23-літнього опозиціонера Андрія Гайдукова, якого звинувачують у державній зраді та шпигунстві.

До приміщення Вітебського обласного суду, де в середу розпочався судовий процес над білоруським опозиціонером Андрієм Гайдуковим, не пропустили ні журналістів, ні правозахисників, ні матір обвинуваченого, яка до останньої хвилини сподівалася, що суд над її сином буде відкритим.

Співробітники міліції заборонили журналістам робити фото- й відеозйомки, погрожуючи розправою у райвідділі міліції. Білоруський правозахисник Павло Левінов, який перебував біля приміщення суду, намагався довідатися, з якої причини суд проходить у закритому режимі. Він звертався до керівництва суду, до управління юстиції, але відповіді так і не дочекався.

«Ніяких письмових документів про те, що було ухвалене рішення провести судовий процес у закритому режимі, нікому з тих, хто хотів потрапити на цей процес, не було пред’явлено, – зазначає Павло Левінов. – Від свого джерела в суді я дізнався про те, що ніби ще 29 березня цього року суддя Урбанович ухвалила рішення провести судове засідання в закритому режимі. Є тиск на суд, я сказав би, але чомусь ніхто цього не помічає».

Гайдуков був у командах опозиційних кандидатів на виборах президента

Голова координаційної ради руху «За волю» Ганна Шапуцька вважає, що є підстави думати, що в Білорусі з’явиться новий політв’язень.

Останнім часом слово «шпигунство» часто звучить з екранів нашого телебачення
Ганна Шапуцька
«Ця справа дуже нагадує ті, що відбувалися в 30–40-і роки, в роки сталінських репресій, – каже вона. – Останнім часом слово «шпигунство» часто звучить з екранів нашого телебачення. Ми тут зібралися, щоб висловити свій протест проти того, що суд проходить у закритому режимі».

23-літнього оператора Новополоцького нафтопереробного підприємства «Нафтан» Андрія Гайдукова заарештували 8 листопада минулого року у Вітебську, згідно з офіційною інформацією КДБ Білорусі, мовляв, під час закладання таємної схованки для передачі секретних матеріалів, якими цікавляться закордонні служби. Найближче оточення Гайдукова це звинувачення вважає безпідставним і пов’язує виключно з тим, що він має опозиційні погляди: він був у командах опозиційних кандидатів під час президентських виборів у Білорусі, а безпосередньо перед арештом готував документи для реєстрації в Новополоцьку громадської організації «Спілка молодих інтелектуалів».

Згідно з пред’явленим звинуваченням, Андрію Гайдукову загрожує від 7 до 15 років ув’язнення.

У четвер Вітебський обласний суд продовжить розгляд справи білоруського опозиціонера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG