Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині трудові відносини з неповнолітніми часто не оформляють


Донецькі діти розповіли, як працювали неофіційно
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Донецькі діти розповіли, як працювали не офіційно

Донецьк – У світі 12 червня відзначали День боротьби за ліквідацію дитячої праці. Донецькі чиновники вважають цю проблему для регіону не настільки актуальною, адже, за їхніми даними, працює неповнолітніх дедалі менше. Однак фахівці відзначають, що однією з головних проблем залишається праця дітей без оформлення трудових відносин. Що робиться для розв’язання проблеми в регіоні, які найпопулярніші роботи виконують неповнолітні та скільки заробляють?

Наміг Юсифов ще навчається в школі. За законом він вже має змогу працювати, адже йому виповнилося 16 років. Цим він і скористався, спочатку розклеював по Донецьку оголошення, а з початком канікул у школі пішов на будівництво.

Ні на першій, ані на другій роботі стосунки з найманим працівником роботодавці офіційно не оформлювали.

«Офіційно мене не оформлювали. Спочатку планувалося, що я буду працювати з восьмої до шостої. Але бувало, що я працював то дві години, то чотири, то десять. Зарплатню обіцяли не малу, за повний робочий день 100-150 гривень. Але вже два тижні, як я пішов з тієї роботи, однак мені й досі не сплатили всі кошти», – розповів Наміг Радіо Свобода про свою роботу на будівництві.

Наміг також додав, що батьки були в курсі, чим він займається і найбільше переживали, щоб роботодавець «не кинув» із грошима.

Влаштовують дітей двірниками

Часто в Донецьку на вулиці можна зустріти неповнолітніх, які роздають листівки. Хтось із дітей допомагає батькам, а хтось заробляє собі кишенькові гроші. Так можна заробити близько 50 гривень на день. Про те, що трудові відносини з дітьми належним чином не оформлюються, знають і в міліції, і в службі у справах дітей.

Начальник кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в Донецькій області Світлана Зінченко розповіла Радіо Свобода, де найчастіше в області використовують неофіційну дитячу працю.

«Це і житлово-комунальні підприємства, коли влаштовують дітей двірниками. Це і сфера послуг: офіціанти, реалізатори. І в сільському господарстві. Автозаправочні станції, станції технічного обслуговування машин. Але зараз рідше, менше задіяно дітей на АЗС та СТО», – пояснила Зінченко.

Милостиню діти вже не просять

Щоб впоратися з проблемою, проводять рейди-перевірки умов праці дітей. У першому кварталі цього року ревізори побували на 157 підприємствах. Лише три з них нелегально використовували працю дітей, у той же час у 2008 році було виявлено 40 подібних випадків. Підприємства-порушники зобов’язані сплатити штраф близько 800 гривень і вище, так само, як і батьки дитини, які не простежили за нею. Для того, хто використовував працю дітей, все може закінчитися навіть строком у в’язниці.

За словами чиновників, фактів експлуатації дитячої праці все менше. «Те, що було раніше – примушували просити милостиню. Згадайте, кілька років тому скільки було дітей, а за рогом стояли дорослі й забирали. А зараз практично таких випадків немає», – зазначає Віра Сагайдак, начальник служби у справах дітей Донецької ОДА.

Влада закликає мешканців Донеччини, якщо вони стали свідками використання праці дитини, повідомляти, перш за все, до міліції.

Не в Донецьку, а в деяких містах області, де пласти вугілля залягають близько до поверхні, неповнолітні працюють і на нелегальних шахтах-копанках. Про одного такого підлітка кілька років тому зняли документальний фільм «Шахта № 8».
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG