Доступність посилання

ТОП новини

У Кіровограді розфарбовують тротуари


У зелені смужки розфарбували тротуари Кіровограда
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У зелені смужки розфарбували тротуари Кіровограда

Кіровоград – Зеленою стрічкою по білому пунктиру розмалювали тротуари у Кіровограді. Це зробили в рамках проекту «Кіровограде, рухайся зі смаком!», щоб залучити громаду до розвитку міста та привабити туристів. Але це лише перша стадія проекту.

Зелені смужки, що нанесені на білу пунктирну лінію, проходять через весь центр Кіровограда. Якщо йти за ними, то жодного цікавого історичного об’єкта міста не пропустиш і не заблукаєш. Так позначили пішохідний екскурсійний маршрут по історичних місцях. Він так і називається 150 «зелена лінія». До неї входять близько 20 об’єктів, і її протяжність понад 4 кілометри.

«Починається лінія з меморіального комплексу «Фортечні вали», фортеця святої Єлисавети. Це друга така фортеця у світі. Аналогічна є ще у Норвегії. І закінчується лінія церквою Покрови пресвятої Богородиці», – розповідає директор Кіровоградського обласного інформаційно-ресурсного центру при облдержадміністрації та координатор проекту Ірина Жарова.

Кольоровий орнамент робили практично вручну. Усе силами волонтерів, які працювали з третьої ранку до пізнього вечора. До групи активістів з балончиками фарби та спеціальним трафаретом ввійшли троє графітників. Один з них – Олександр Литвиненко – говорить, що найважчим було пояснювати усім перехожим, що це і для чого.

«Мене запросили, запропонували виконати цю роботу. Я з радістю погодився, бо мені теж цікавий розвиток міста. Мені цікаво, щоб наше місто було яскравішим та активнішим. Щоб до нього приїздили туристи. Щоб воно розвивалося», – зазначає волонтер Олександр Литвиненко.

Досвід перейняли у британців

Насамперед щоб активізувати кіровоградську громаду, а вже потім залучити туристів, і започаткували цей етап проекту, який називається «Лінії». Загалом проект «Кіровограде, рухайся зі смаком!» у рамках програми «Єлисаветград – креативне місто» направлений на розвиток території. Розробили ці проекти кіровоградські креативники та громадські діячі на основі досліджень Кіровограда британським спеціалістом з розвитку міст Чарльзом Лендрі.

Серед авторів і російські фахівці із брендингу міст. Один зі співавторів цього проекту приїхав у Кіровоград із Санкт-Петербурга, щоб подивитися, як реалізується задум, та дізнатися враження місцевих.

«Питав перехожих. Усі дуже зацікавлені у тому, що відбувається. Звичайно, багато хто говорить, що це якийсь магазин чи комерційна акція», – ділиться дослідженнями спеціаліст із брендингу територій Ільдар Маматов.

Крім кольорової розмітки, біля кожної історичної пам’ятки стоятиме інформаційна табличка про те, чим визначний конкретний об’єкт. Інформацію можна буде і прослухати.

«Гід можна скачати безпосередньо на цьому щиті. Там буде міститися QR-код, який дозволяє зробити закачування шляхом підставлення свого телефону, фотографування цього коду. Відразу висвітлюється посилання, за яким треба перейти», – пояснює координатор проекту Ірина Жарова.

Далі – молодіжна і спортивна лінії

Кіровоградці загалом схвально ставляться до креативу на тротуарах. Хоча спочатку сприйняли це за незрозумілу дорожню розмітку.

«Це вносить якусь різноманітність. Люди цікавляться. Тому дізнаються щось нове. Дуже хочеться, щоб була така традиція – організовувати пішохідні екскурсії нашим містом», – підтримують починання кіровоградці.

Проте на зеленій лінії зупинятися не збираються. Далі тротуари розфарбовуватимуть у інші кольори. Теми наступних маршрутів – молодіжна і спортивна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG