Доступність посилання

ТОП новини

Перша леді Азербайджану іде в президенти?


Президент Азербайджану Ільгам Алієв та його дружина Мегрібан Алієва
Президент Азербайджану Ільгам Алієв та його дружина Мегрібан Алієва
Дружина президента Азербайджану Мегрібан Алієва сама наближається до президентського крісла. Принаймні так вважають численні оглядачі, які вказують на її швидке просування до найвищих державних посад через політичну партію, яку очолює її чоловік, Ільгам Алієв.

Більшість дружин президентів колишніх республік СРСР воліють залишатися в тіні. Серед них і дружина українського президента Людмила Янукович, яка не переїхала за чоловіком до Києва, і Людмила Путіна, яка незабаром має стати вже колишньою дружиною президента Росії, і Галина Лукашенко, яка вже десятиліттями живе окремо від чоловіка.

Але 48-літня красуня і модниця Мегрібан, дружина президента Азербайджану Ільгама Алієва, активно займається політичною кар’єрою. Вона є народним депутатом, благодійницею і культурним послом країни.

Минулого тижня Мегрібан Алієву обрали заступником голови партії «Новий Азербайджан», тобто вона посіла друге місце в партії свого чоловіка. Таким чином вона зайняла найвищий політичний щабель, що його досі посідала азербайджанська жінка.

На думку спостерігачів, Мегрібан має президентські амбіції, реалізувати які вона має намір вже найближчим часом, на президентських виборах восени. Питання про те, чи візьме участь у цих виборах її чоловік Ільгам Алієв, залишається відкритим, бо конституційна перешкода для цього була усунута, коли парламент проголосував за скасування обмежень на кількість обрань президентом. Тож теоретично влада Ільгама Алієва могла б тривати невизначено довго.

Близьких людей залишається менше?

Проте, на думку Зафара Ґулієва, політолога з Баку, родина Алієва, ймовірно, розмірковує над тим, чи не варто було б мати більше поле для маневру.

«Можливий раптовий перехід влади до Мегрібан Алієвої. І цілком можливо, що ця подія має статися не колись у майбутньому, а вже під час цьогорічних виборів. Незважаючи на те, що партія його висунула кандидатом, уряд напрацьовує альтернативні варіанти. Якщо Ільгам не буде балотуватися, це може зробити за нього його дружина, Мегрібан», – говорить політолог.

Один із членів опозиції, Еркін Ґадірлі, називає ще одну причину, чому президентові довелося шукати підтримки у власної дружини.

«Ймовірно, кількість людей, на яких президент міг би покластися в партії, настільки мала, що він має просувати як помічника власну дружину. Коло його прихильників звужується. Тому вони обирають із найнадійнішого – власної родини», – говорить опозиціонер.

Оглядачі говорять про те, що у суспільстві накопичився протест і невдоволення карколомним збагаченням президентської родини. Оскільки президент уособлює неподільну владу в країні, протест спрямований особисто проти нього. Кілька місяців тому одна з громадських організацій Азербайджану навіть коронувала його «персоною року» в категорії «корупція». Тому, на думку оглядачів, Алієв може розглядати можливість технічного відходу від влади, залишаючи при цьому всі важелі впливу.

Матеріал підготували Марія Щур та Daisy Sindelar
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG