Доступність посилання

ТОП новини

Чи безпечно бути донором в Україні?


Дмитро Воюта

Київ – 14 червня у світі відзначають Міжнародний день донора. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначила гаслом ювілейного 10-го Дня донора фразу «Подаруй життя – стань донором крові». В Україні медики вказують на нестачу донорської крові. За даними Мінохорони здоров’я, клінічна медицина в Україні забезпечена препаратами крові лише на чверть.

Киянин Віктор прийшов здати кров у Київську обласну лікарню. Донорством він займається час від часу. Каже, що з двох причин. По-перше, це корисно для здоров’я. По-друге, за це можна отримати певну винагороду. Нині в Україні за 100 мілілітрів крові донор одержує близько 20 гривень готівкою, талон на обід та відгули на роботі.

На думку Віктора, багато потенційних донорів сьогодні просто бояться самої процедури.

«Думають, що тут все, як при Радянському Союзі – коли була одна голка на всіх. Зараз усе стерильне. Видно, що усе нове, стерильне, тобто, боятись цього непотрібно. А щодо безпеки – впевненість практично 99%, тому що все робиться, як то кажуть, при мені: розпаковуються голки, встановлюється апаратура. Тому я вважаю, що здавати кров можна спокійно, без страху перед проблемами зараження», – запевняє донор.

Нестача донорської крові в Україні: що робити?

Загалом обсяги донорської крові в Україні є державною таємницею. Водночас, за підрахунками ВООЗ, на одного жителя України припадає 8,5 мілілітра крові, тоді як має бути до 15 мілілітрів. За оцінками Міністерства охорони здоров'я України, потреби клінічної медицини в препаратах крові задоволені лише на чверть.

Нестачу крові підтверджує у коментарі Радіо Свобода і лікар-трансфузіолог Київської обласної лікарні Олександр Добровольський. За його словами, порівняно з радянськими часами, кількість донорів, які регулярно здають кров, зменшилась у кілька разів. Зараз в Україні на 1000 осіб припадає до 14 донорів, тоді як у середньому в країнах Європи – 25.

Олександр Добровольський вважає, що для популяризації донорства потрібна, зокрема, участь держави.
Потрібно виділяти кошти для реклами донорства і розвіяти міфи з приводу того, що здача крові є негативним явищем для донора
Олександр Добровольський

«Потрібно виділяти кошти для реклами донорства, щоб людям пояснювалась її потреба у тому. І розвіяти міфи з приводу того, що здача крові є негативним явищем для донора», – переконаний лікар.

Лікар каже, що, за деякими даними, люди, які здають кров регулярно, живуть на 5-10 років довше.

ВООЗ визначила гаслом цьогорічного Дня донора фразу «Подаруй життя – стань донором крові». В організації порахували: одна порція крові може врятувати життя трьох людей. Найбільшою проблемою у цьому питанні вони вважають відсутність у багатьох країнах своєчасного доступу до безпечної крові.

Фахівці організації наголошують: створення достатніх запасів крові має бути невід’ємною частиною політики кожної держави у сфері охорони здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG