Доступність посилання

ТОП новини

Екологічне лихо у Дніпропетровську: високий рівень свинцю


Громадські активісти показують рівень забруднення шкідливими речовинами у Дніпропетровську
Громадські активісти показують рівень забруднення шкідливими речовинами у Дніпропетровську
Дніпропетровськ – Екологічний скандал спалахнув у Дніпропетровську: у віддаленому районі, поблизу приватних будинків, невідомі вилили десятки літрів надзвичайно токсичної хімічної речовини. До того ж, схожа суміш постійно потрапляє у місцевий ставок, скаржаться мешканці. Від неприємного запаху з’явилась нудота і неприємні відчуття в органах дихання. Екологи заявляють: місцевість забруднена відходами акумуляторного виробництва й існує реальна загроза життю і здоров’ю людей.

Ставок-відстійник у Краснопіллі, на околиці Дніпропетровська, створили кілька десятиліть тому. У нього скидали відпрацьовані води промислових підприємств – для відстоювання, природного очищення і подальшого повернення в навколишнє середовище. Місцеві жителі кажуть: колись вода у ставку була такою чистою, що там ловили рибу і купались. Наразі до штучної водойми не підходять і на кілька десятків метрів – лякає смердючий хімічний запах і дивна біла піна на поверхні води.

Забруднений ставок. Фото громадського активіста
Забруднений ставок. Фото громадського активіста
​«Гуляв у районі відстійника з собакою. Бачив на поверхні води незрозумілу білу піну. Я на власні очі бачив, як вистрибувала риба на берег після скидання цих вод. Важко дихати, дере у роті. З’являються червоні плями на шкірі. Туди люди вже просто не ходять. Все моє дитинство пройшло там – ми там гуляли, купались. А зараз туди ніхто своїх дітей не пускає», – розказує місцевий житель Юрій Москалець.

«Нас, звичайно, це дуже турбує. Люди стали набагато гірше себе почувати», – додає жителька Краснопілля Любов Чобіток.

Речовину, схожу за запахом на ту, яка регулярно потрапляє у ставок, нещодавно виявили розлитою поблизу житлових будинків. Вантажівка, номерні знаки якої встигли записати, просто злила смердючу суміш посеред дороги. Громадський активіст Сергій Петухов, який намагався взяти проби речовини, отримав хімічні опіки і був змушений звернутись до лікарні.

«Я надихався всього цього, і упродовж двох тижнів був на серйозному лікуванні – крапельниці, уколи. Дерматолог дійшов висновку, що у мене хімічне отруєння. Нас вражає пасивність, небажання чиновників з’ясувати ситуацію. Ми досі не знаємо правди, з якого підприємства це було вивезено», – розказав Сергій Петухов.

Чиновники обіцяють з’ясувати

Екологи з’ясували: і в озері, і на дорозі одна й та сама небезпечна речовина – хімічний розчин, який залишається під час переробки автомобільних акумуляторів. Природоохоронці також визначили: наразі рівень свинцю у місцевості перевищує допустимі норми у 5 разів. Зафіксоване також забруднення іншими шкідливими речовинами. Існує реальна загроза здоров’ю людей, зазначає голова Дніпропетровського осередку Всеукраїнської громадської організації «За право громадян на екологічну безпеку» Наталія Кожина.

«У ґрунті вміст заліза дуже високий, а його там взагалі не повинно бути. Перевищений рівень вмісту свинцю, азоту, фосфору, сульфатів. Я звернулась до вчених-хіміків – під час досліджень цього ґрунту у лабораторії у сушильній камері роз’їло емаль. Наскільки високе було лужне середовище. Мені пояснили фахівці: це відпрацьований акумуляторний електроліт, який погасили вапном. Там поряд живуть люди, вони випасають худобу. Це могла б бути непогана рекреаційна зона», – зазначила Наталія Кожина.

Хто винен у загрозливій екологічній ситуації на околиці Дніпропетровська? Місцеві жителі та екологи підозрюють один із акумуляторних заводів, адже на місці розливу отрути бачили вантажівку, орендовану фірмою, що співпрацює з цим підприємством. Завод виступив з офіційним спростуванням: до тієї вантажівки ніякого стосунку не має.

Між тим в Управління охорони навколишнього природного середовища міськради визнають: у водоймі справді виявили трубу, якою тече невідома рідина з неприємним запахом. Начальник управління Олег Семенко зазначає, що за кілька днів встановлять і власника, і склад скидів.

«Приналежність труби ми зараз визначаємо. Потрібно кілька днів, щоб визначитися щодо складу речовини», – заявив посадовець.

Кримінального провадження в справі поки немає. Тим часом екологи застерігають, що вода із забрудненого ставка може потрапити до річки Сури, притоки Дніпра.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG