Доступність посилання

ТОП новини

Українських хакерів звинувачують в розкраданні 15 мільйонів доларів у США


Влада США звинуватила вісьмох людей, у тому числі вихідців з колишнього Радянського Союзу, в спробі викрасти 15 мільйонів доларів з рахунків більше десяти американських фінансових та урядових установ.

Як повідомив у середу федеральний прокуратур штату Нью-Джерсі Пол Фішман, міжнародним злочинним угрупованням керували кияни 33-річний: Олексій Шарапка і 38-річний Леонід Яновицький. Осередки злочинної організації в Нью-Йорку, Бостоні та Атланті очолювали відповідно Олег Підтергеря, Роберт Дубук та Андрій Ярмолицький. Їм допомагали також мешканці Брукліна Річард Ґандерсон та Ілля Остапюк і Ламар Тейлор, який проживає у штаті Массачусетс.

Всіх звинувачено в злочинній змові з метою вчинення електронного шахрайства, в незаконному проникненні в комп'ютерні системи, розкраданні персональних даних та відмиванні грошей.

Підтергеря, Остапюк і Дубук були заарештовані за місцем проживання в середу вранці федеральними агентами. Ярмолицький був затриманий у вівторок після прибуття міжнародним рейсом в аеропорт імені Джона Кеннеді в Нью-Йорку. Ще четверо обвинувачених, включно з Шарапкою і Яновицьким, оголошені в розшук, але поки що залишаються на волі.

За даними агентства Associated Press, викрите федеральними агентами злочинне угруповання було сформоване незабаром після того, як Шарапку депортували з США в 2012 році після відбуття ним покарання за комп'ютерне шахрайство в штаті Массачусетс.

«У рамках глобальної операції кіберзлочинці проникли до деяких з тих фінансових інститутів, які користуються найбільшою довірою, і викрали кошти та особисті дані американських громадян, – констатував федеральний прокурор Фішман. – Пред'явлені сьогодні звинувачення і вироблені арешти нейтралізували ключових членів цієї організації, включаючи керівників її осередків у трьох штатах, які використовували викрадені особисті дані для вивезення грошей за кордон. Це була серія скоординованих на міжнародному рівні сучасних пограбувань».

Фішман пообіцяв продовжувати розслідування даної шахрайської схеми і боротися проти інших «злочинців, що використовують свої комп'ютери в якості зброї».

За даними слідства, починаючи з березня 2012 року хакерам вдалося проникнути в комп'ютерні мережі більше десяти глобальних фінансових компаній, у тому числі банків JP Morgan Chase, Citibank, Nordstrom Bank, брокерських фірм E-Trade і TD Ameritrade, електронної платіжної системи PayPal, консалтингової фірми Aon Hewitt, а також Міністерства оборони США та федерального відомства, який розраховує зарплату співробітників Пентагону, та інших приватних компаній і державних установ.

Після того, як хакери отримували доступ до рахунків цих установ, вони перекладали з них гроші на контрольовані ними рахунки і передплачені дебетні карти. Потім обвинувачені переводили в готівку кошти, використовуючи банкомати і здійснюючи покупки в Нью-Йорку, Массачусетсі, Джорджії та інших штатах. Обвинувачені використовували різні служби, що займаються грошовими переказами, для відправки вкрадених коштів за кордон.

Частиною злочинної схеми була також крадіжка особистих даних, які обвинувачені використовували не тільки для переведення в готівку викрадених коштів, але і для отримання шахрайським шляхом «повернень» податкових виплат від Податкової служби США.

За попередніми даними, збиток, нанесений потерпілим організаціям, становить не менше 15 мільйонів доларів. Кожному з обвинувачених загрожує тюремне ув'язнення терміном до 20 років і штрафи в розмірі від 250 тисяч до 500 тисяч доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG