Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднавчі ігри опозиції в Україні є формальними (європейська преса)


Прага – Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив на центральноєвропейському саміті у Братиславі, що «є величезний шанс підписати угоду ЄС про асоціацію з Україною в листопаді на саміті у Вільнюсі» і таких надій Коморовському додала зустріч у столиці Словаччини з українським колегою Віктором Януковичем. А оглядачі деяких європейських газет скептично розцінюють формальний об’єднавчий з’їзд частини української опозиції, що має відбутися цієї суботи в Києві. Преса також повідомляє, що Туреччина не хоче пропускати українські танкери зі скрапленим газом із Азербайджану через свої чорноморські води.

Польська Rzeczpospolita цитує слова з прес-конференції президента Польщі Броніслава Коморовського під час центральноєвропейського саміту в Братиславі, який заявив, що «є величезний шанс підписати угоду про асоціацію Євросоюзу з Україною на листопадовому саміті «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі». Про це Коморовський сказав, посилаючись на результати зустрічі в кулуарах саміту в словацькій столиці з українським колегою Віктором Януковичем. «Це була зустріч, яка додала сподівань», – наголосив президент Польщі. Але він також додав, що процес узгодження позицій і виконання Україною обіцяних реформ ще не завершений.

Московська «Независимая газета» цитує експертів, які вважають, що запланований на суботу об’єднавчий з’їзд на одній із центральних площ Києва, коли, внаслідок формального об’єднання сил довкола «Батьківщини», в якій Арсеній Яценюк замінить Юлію Тимошенко на посаді повноправного глави «Батьківщини», є лише бюрократичним моментом і нічого кардинально не змінює у розстановці політичних сил в Україні. Деякі з експертів вважають, що Юлія Тимошенко після цього перетворюється з діючого політика у своєрідний «символ опору» існуючій в Україні владі. Газета також наводить дані останніх соціологічних досліджень, згідно з якими серйозним суперником Віктора Януковича на виборах у 2015 році може стати лише лідер УДАРу Віталій Кличко, якого й підтримують найбільше США і ЄС.

Ще одне польське видання – Gazeta Wyborcza – цитує посла Туреччини в Україні Мехмета Самсара, який висловив занепокоєння своєї держави інформаціями про плановане Україною постачання танкерами скрапленого газу з Азербайджану через турецькі територіальні води Чорного моря. «Ми розуміємо потреби України, пов’язані з диверсифікацією джерел постачання енергоносіїв та підтримуємо її у цьому. Але водночас ми занепокоєні небезпекою, що її несе перебування в наших територіальних водах танкерів зі скрапленим газом, які пливуть у напрямку українського LNG-терміналу», – наголосив Мехмет Самсара журналістам у Києві. Тут також повідомлено, що Україна планує обговорити питання проходження своїх танкерів із азербайджанським газом через турецькі води під час засідання двосторонньої міждержавної комісії 25 червня в Анкарі. Україна планує на першому етапі довозити з Азербайджану до 10 мільярдів метрів кубічних скрапленого блакитного палива до Одеського LNG-терміналу, будівництво якого планується і буде коштувати до 1 мільярда доларів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG