Доступність посилання

ТОП новини

Експерт: об’єднання у «Батьківщині» – буря у склянці


Київ – Об’єднання «Батьківщини» з дрібними союзниками дозволить Арсенію Яценюку стати єдиним кандидатом на президента від опозиції у 2015 році, вважають експерти. Водночас вони зауважують, що об’єднавчі процеси не змінять ваги цієї партії та ставлення виборців до неї. Побоювання та сумніви у позитивних наслідках об’єднання висловлюють також депутати від «Батьківщини». Натомість майбутні лідери оновленої «Батьківщини» запевняють, що зміцнять як партію, так і парламентську фракцію.

Партії, які об’єднуються з «Батьківщиною», припинять діяльність, якщо це буде вигідно, зважаючи на майбутні виборчі кампанії, оскільки партії є суб’єктами подання кандидатур до складу виборчих комісій. Про це заявив заступник голови фракції «Батьківщина», лідер партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв. А «Батьківщина», за його словами, буде чимось на зразок надпартійної структури.

«Батьківщина» – це буде материнська партія для цілого ряду політичних структур
Сергій Соболєв
«Це вже буда партія, в яку входять не лише члени партії «Батьківщина», а в яку входять фактично члени «Фронту змін», Партії реформи і порядок, Народного руху України, «Народної самооборони». Партія «Батьківщина» – це буде материнська партія для цілого ряду політичних структур. Це зміцнить партію «Батьківщина» і всі інші партійні структури, які були окремо. Без сумніву, це зміцнить фракцію «Батьківщина», – заявляє Соболєв.

Гриценко не приховує образи на Яценюка?

Сергій Соболєв наголосив, що процес припинення діяльності партії досить тривалий, тому що місцеві партійні осередки мають статус юридичних осіб, ліквідація їх займає кілька місяців.

Сумнів у зміцненні «Батьківщини» висловлює Анатолій Гриценко, депутат від цієї політичної сили і водночас лідер партії «Громадянська позиція». На запитання Радіо Свобода про те, які наслідки матиме злиття, він відповів: «Задайте (це запитання) Яценюку, бо Тимошенко не може. Спитайте Яценюка».

Раніше Анатолій Гриценко заявляв, що «Громадянську позицію» не запросили до об’єднавчого процесу.

Одарченко: ліквідація ПРП і «Фронту змін» – важлива деталь

Позитивного ефекту від об’єднання не буде, якщо його не доведуть до логічного завершення, зазначив у коментарі Радіо Свобода керівник київської міської організації «Батьківщини», депутат Юрій Одарченко.

Дуже не хотілося б, щоб це була просто імітація об’єднання
Юрій Одарченко
«Мусять відбутися з’їзди, пов’язані з ліквідацією партії «Реформи і порядок» та «Фронту змін». Це дуже серйозний етап. Тут дуже важливі деталі. Дуже не хотілося б, щоб це була просто імітація об’єднання», – наголошує Одарченко.

Учасники об’єднання мають обопільну зацікавленість – Погребінський

Оскільки «Батьківщина» не має рейтингового лідера, крім Арсенія Яценюка, то об’єднання так чи інакше завершиться успішно, вважає політолог Михайло Погребінський.

Це безальтернативна поведінка, іншого виходу в них немає
Михайло Погребінський
«Це безальтернативна поведінка і старих представників «Батьківщини», і нових, і Яценюка з «Фронтом змін». Просто іншого виходу в них немає, і в них є обопільна зацікавленість», – відзначає Погребінський.

«Батьківщина» може об’єднати навколо себе решту опозиції – Бала

Арсенію Яценюку також потрібне об’єднання, щоб зайняти вигідну позицію на дистанції до президентства, зауважує політичний експерт Віталій Бала.

«Посилення партії «Батьківщина» дає можливість об’єднувати навколо себе і претендувати на те, що кандидат саме від їхньої політичної сили буде єдиним кандидатом від усієї опозиції», – вважає Бала.

Об’єднання змінить рейтингової ситуації в країні – Таран

Утім, процеси, які відбуваються у «Батьківщині», не матимуть помітних наслідків для ситуації в державі, каже політолог Сергій Таран.

«Чи увійдуть кілька дрібних партій у «Батьківщину», чи не увійдуть, це не змінить рейтингової ситуації в країні. Це така собі буря у склянці», – зазначає Таран.

У п’ятницю на з’їзді «Батьківщина» обговорить об’єднання з опозиційними партіями «Фронт змін» та «Реформи і порядок», а також зміни у статуті. За словами заступник голови фракції «Батьківщина» Сергія Саса, буде розширено склад політичної ради партії для більш комфортного входження до нього представників інших політичних сил.

На суботу, 15 червня «Батьківщина» планує провести мітинг у Києві на Михайлівській площі, присвячений об’єднанню з іншими опозиційними партіями.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG