Доступність посилання

ТОП новини

У світі привітали обрання майбутнього президента Ірану


Хасан Роугані серед прихильників
Хасан Роугані серед прихильників
Міжнародна спільнота переважно привітала в суботу повідомлення з Ірану, що наступним президентом цієї країни обраний поміркований релігійний діяч Хасан Роугані.

Зокрема, у США, відносини яких із владою Ірану вже десятиліттями ворожі, заявили, що поважають результат виборів і готові до прямої взаємодії з Іраном, щоб розвіяти побоювання, що Тегеран може прагнути здобути ядерну зброю.

У ЄС верховний представник із закордонних справ Катрін Аштон заявила, що повністю віддана співпраці з майбутнім урядом Хасана Роугані, щоб вирішити суперечку через іранську ядерну програму.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив сподівання, що Іран відіграватиме конструктивну роль у регіональних і міжнародних справах.

Ізраїль, іще один із головних суперників Ірану, зі свого боку, звернув увагу, що в Ірані питання ядерної політики вирішує не президент, а верховний керівник. Ізраїль також закликав Іран припинити свою ядерну програму і перестати «поширювати тероризм».

У самому Ірані перемогу поміркованого релігійного діяча Хасана Роугані, який свого часу був керівником іранської делегації на переговорах із ядерних питань, із великим відривом від головного консервативного суперника вітали танцями на вулицях прихильники реформ.

Сам Роугані в телевізійному виступі назвав свою перемогу перемогою поміркованості над екстремізмом, і закликав світові держави ставитися до Ірану з повагою і визнати його права.

У суботу в Ірані оголосили, що 64-річний колишній секретар Верховної ради національної безпеки Ірану і голова делегації на переговорах із ядерних питань Хасан Роугані здобув 50,7 відсотка голосів учасників виборів і, таким чином, обраний уже в першому колі. Він має перебрати посаду президента 3 серпня.

Президент Ірану, найвищий прямо обраний посадовець, не є в Ірані головою держави: він є фактично головою уряду з деякими протокольними функціями голови держави. Реальним головою держави в Ірані, за конституцією, є «керівник» («рахбар»; його часто називають «верховним лідером»), нині це аятола Алі Хаменеї – представник найвищого консервативного ісламського духовенства, обраний вузьким колом його колег і однодумців.
XS
SM
MD
LG