Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація з ЄС вже додала інвестиційної привабливості Україні – експерти


“Ми дуже оптимістично налаштовані на значні позитивні зміни в інвестиційному кліматі”, - ці слова президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямз повторює чи не щороку протягом двох десятилітть, відколи вперше приїхав до України.

Компанія, в якій він працює нещодавно вклала майже 100 мільйонів доларів в аграрний бізнес, шукає ще 300-400 мільйонів. Працювати в Україні досі складно, але серйозні інвестори пристосувалися до правил гри, каже він:

“Іноземці стали розумнішими і навчилися вести бізнес в Україні. Вони вивчили як тут все працює, що і як треба робити”.

Підвищення інтересу до України пояснюють очікуванням підписання угоди про асоціацію із Європейським союзом
Минулого року Україна піднялася на 15 позицій в світовому рейтингу сприятливості ділового середовища Doing Business. Цього року урядовці очікують стрибка ще на декілька сходинок. Мовляв, економічні реформи починають давати результати. Підвищення інтересу до України пояснюють і очікуванням підписання угоди про асоціацію із Європейським союзом.

“Кількість вільних коштів, яку мають міжнародні інвестори зараз сягнула історичного рекорду. І нині вони дивляться де найсприятливіші умови для капіталовкладень. Україна потроху набирає бали, в цьому змаганні. В очах інвесторів Україна близька до підписання угоди про асоціацію із Європейським союзом. А це означає, що українські виробники отримають доступ до одного із найбільших у світі ринків. Цей фактор сприяє зростанню інтересу до України”, - говорить Хорхе Зукоскі, Президент Американської Торгової палати в Україні.

Втім, якщо Україні відмовлять у підписанні угоди, багато потенційних інвесторів можуть втратити до неї інтерес. Адже за легкістю ведення бізнесу вона досі поступається більшості країн регіону:

"Звичайно, потрібно багато змін в законах, досі інвестори стають жертвами рейдерів і втрачають свою власність, корупція на кожному кроці", - говорить Вільямс.

Урядовці обіцяють інвесторам партнерське ставлення
А ще інвесторів відлякує постійна зміна законів. Податки можуть підвищити посеред року, як це сталося із автомобілями іноземного виробництва. Власники автосалонів нині перестали завозити машини і підраховують збитки.

"Та яка ж стабільність в інвестиціях — ніяких інвестицій немає. Ці самі імпортери, які раніше імпортували автомобілі, почали їх завозити у вигляді машинокомплектів. Це не значить, що тут прийшов якийсь виробник і будує завод. Ніякий виробник сюди не прийде", - каже Олег Назаренко, президент об'єднання автоімпортерів.

Приходьте, поговоримо
Олександр Клименко, міністр доходів і зборів
Попри це урядовці обіцяють інвесторам партнерське ставлення:

"Приходьте, поговоримо. Але треба ж ухвалювати рішення. Ви ж визначайтеся!", - звертається до інвесторів міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG