Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині тривали протести після розгону табору демонстрантів у Стамбулі


Поліція тримає позиції на площі Таксім у Стамбулі, 16 червня 2013 року
Поліція тримає позиції на площі Таксім у Стамбулі, 16 червня 2013 року
На вулицях Стамбула в неділю продовжували протести тисячі турків після того, як попередньої ночі поліція ліквідувала табір демонстрантів у парку Таксім-Ґезі.

Демонстранти намагаються знову прорватися в парк і на сусідню площу Таксім, поліція з використанням подразливого газу і водометів перешкоджає їм.

Як заявив губернатор провінції Стамбул Хюсеїн Авні Мутлу, площа Таксім тимчасово закрита для громадськості, і збиратися там не дозволять нікому.

Учасники протестів, які об’єдналися в єдиний рух «Солідарність Таксіма», заявляють, що не припинять своїх демонстрацій протесту.

У ніч на неділю великі сили поліції витиснули тисячі демонстрантів із парку Таксім-Ґезі, рештки їхнього табору й барикад знесли бульдозерами. За повідомленнями демонстрантів, у перебігу цієї операції потерпіли сотні людей. Губернатор Стамбула повідомив, що потерпілих 44, усі без серйозних травм.

Сутички демонстрантів із поліцією відбулися в неділю і у столиці Туреччини Анкарі.

Акції, які почалися 31 травня як протест проти плану ліквідації невеликого парку Таксім-Ґезі у Стамбулі, переросли в політичні виступи з вимогою відставки прем’єра і уряду й сутички з поліцією, які поширилися на десятки інших міст країни. У сутичках між демонстрантами і поліцією потерпіли, за оцінками, понад п’ять тисяч людей, із протестами також пов’язують смерть принаймні чотирьох чи й п’яти людей.

На місці парку Таксім-Ґезі, створеного в 1940-х роках, влада планує відновити історичну будівлю початку 18-го століття, яка стояла там до створення парку, ймовірно, пристосувавши її під торговельний центр.
XS
SM
MD
LG