Доступність посилання

ТОП новини

В Україні завершилися вибори делегатів Курултаю кримських татар


Заїр Смедляєв
Заїр Смедляєв
Вибори делегатів нового Курултаю кримськотатарського народу на території України завершилися, однак виборчий процес за кордоном ще триває. Про це кореспонденту Радіо Свобода повідомив голова Центральної комісії з виборів Курултаю Заїр Смедляєв.

За його словами, комісія зараз підбиває попередні підсумки голосування, яке тривало з березня до середини червня нинішнього року. Заїр Смедляєв зазначив, що активність кримськотатарських виборців на цих виборах значно перевищує активність під час голосування 2007 року.

За неофіційними даними, станом на сьогодні обрано 198 делегатів із 250. Два делегати за мажоритарною системою мають ще обиратися серед громадян України в Узбекистані. Решта 50 місць обіймуть делегати, обрані з пропорційною системою. Підсумки цього голосування підводитимуться теж після завершення виборчої процедури на території Узбекистану.

Заїр Смедляєв повідомив, що дата проведення виборів делегатів Курултаю серед кримських татар, які залишаються в місцях депортації в Узбекистані, поки «залишається під питанням». За його словами, зараз тривають переговори з відповідними українськими та узбекистанськими структурами.

Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу – традиційна форма етнічного самоврядування кримських татар, у сучасному вигляді започаткована 1917 року, відроджена 1991 року. Делегати обираються за змішаною системою на 5 років.

Курултай обирає виконавчий орган – Меджліс, який протягом останніх 20 років очолює відомий правозахисник Мустафа Джемілєв. Останній уже заявив, що більше не балотуватиметься на посаду голови Меджлісу, але від впливу на його політику не відмовиться.

Очікується, що новий склад Курултаю на своє перше засідання збереться не раніше осені цього року.
XS
SM
MD
LG