Доступність посилання

ТОП новини

Українцям підсовують затоплені під час повеней у Європі автомобілі (європейська преса)


Прага – Європейські політики й експерти далі закликають ЄС та Україну узгодити успішне підписання угоди про асоціацію на листопадовому саміті «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі. Деякі відомі європейські політики вважають, що така угода забезпечить Євросоюзові посилення його стратегічного впливу на Схід, включно з Росією. Європейські видання звертають увагу на бажання української влади переглянути своє ставлення до заборони в Україні використовувати в аграрному секторів генетично модифіковані сорти зерна, що може дозволити подвоїти і навіть потроїти урожайність зернових в Україні. Експерти попереджають українців на сторінках газет, що наплив до України з Німеччини, Чехії та Австрії автомобілів, які потрапили під воду під час нещодавніх повеней, становить небезпеку для покупців такого транспорту.

Російська «Независимая газета» не виключає, що перенесення візитів чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ України Леоніда Кожари до Азербайджану та Вірменії, що раніше планувалися на середину червня, може означати провал річного головування Києва у цій організації. Водночас видання цитує експертів, які радять не перебільшувати значення перенесення цих візитів та самої ролі України у вирішенні долі заморожених конфліктів на теренах СНД.

Неодноразовий керівник уряду Італії та довготривалий глава Європейської комісії (1994–2004) Романо Проді закликає на сторінках Financial Times європейських та українських політиків не втратити історичної можливості для створення, врешті-решт, міжцивілізаційного мосту між Сходом і Заходом, що може зробити реальним підписання угоди про асоціацію між Києвом та Брюсселем на листопадовому саміті «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі. Проді вважає, що така угода не лише підтримає демократію в Україні і європейські прагнення самих українців, а й зміцнить стратегічні (економічні, торговельні) позиції ЄС на Сході, включно з Росією.

Чеська Lidové noviny попереджає українців про небезпеку в разі купівлі автомобілів, що були потоплені при нещодавніх повенях в Німеччині, Чехії й Австрії, а зараз багато їх уже опинилося в Україні. Газета наводить думки експертів про те, що намагання купити нібито зовні нове та престижне авто («Лексус» чи «БМВ»), що перед цим побувало невідомо який час під водою, може бути для українських клієнтів ризикованим. «Часто в таких автомобілях можуть бути зіпсовані електроустаткування, механізми керма чи подушки безпеки, а також може бути загроза швидкої корозії, плісняви», – кажуть фахівці. «Такі покупки є ризикованими і навіть небезпечними для життя», – попереджають досвідчені автомобілісти.

Лондонська Financial Times інформує не лише про наміри відомої у світі компанії DuPont будувати в Україні завод із виробництва насіння для аграрного сектору з використанням новітніх біотехнологій, а й про наміри українського уряду переглянути попередні заборони на використання в Україні генетично модифікованого насіння для аграрної галузі. Як сказав міністр сільського господарства України Микола Присяжнюк, при цьому Київ приваблює перспектива збільшення удвічі, а то й утричі урожайності зернових на українських ланах.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG