Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: ми хотіли б, щоб Україна була нашою (ВІДЕО)


Зустріч Януковича та Лукашенка: економічні угоди та Митний союз
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Країни-члени Єдиного економічного простору хотіли б, щоб Україна не підписувала з іншими організаціями договір, який би перешкодив її руху до ЄЕП, заявляє президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Після церемонії підписання двосторонніх українсько-білоруських документів у Києві Лукашенко нагадав, що Росія також проводить переговори з Євросоюзом про нову угоду. Такі ж переговори веде і Казахстан. «Єдине – і ми тут теж особливо не напружувалися, члени Єдиного економічного простору – ми лише хотіли б, щоб Україна не підписала з іншими організаціями такий договір, який би закрив їй шлях руху у напрямку Єдиного економічного простору і майбутнього економічного союзу, про який ми ведемо мову. Це те, що нас хвилює», – заявив глава Білоруської держави.

«У нас немає жодної настороженості в цьому плані, але ми хотіли б, щоб Україна була нашою, ближчою до нас. Ось і вся правда, про яку так багато пишуть і говорять», – додав Лукашенко.

Зі свого боку, президент України Віктор Янукович заявив, що Київ готовий приєднатися до положень Митного союзу, які не суперечать євроінтеграції. Він наголосив, що євроінтеграційним прагненням підпорядковані і всі дії влади з реформування країни.

Водночас, за словами глави держави, Україну не можуть не хвилювати інтеграційні процеси на пострадянському просторі. Він нагадав, що Україна приєдналася до Договору про зону вільної торгівлі в СНД. Що стосується Митного союзу, то, за словами Януковича, його створення відбулося у відриві України від цього процесу.

«Це ті п’ять років, в які Україна не брала участь, за цей час країни Митного союзу ухвалили велику кількість документів, положень функціонування цього інтеграційного об’єднання», – сказав Янукович.

За його словами, щоб Україна могла приєднатися якоюсь мірою до тих чи інших положень цього інтеграційного об’єднання, необхідно було створити певний інструмент.

Як заявив глава держави, одним із таких інструментів є підписання Меморандуму, згідно з яким Україна одержала статус спостерігача в Євразійській економічній комісії. «Я думаю, багато що ще попереду», – заявив Янукович.

31 травня прем’єр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.
XS
SM
MD
LG