Доступність посилання

ТОП новини

«Група восьми» закликала якнайшвидше влаштувати конференцію щодо Сирії


Групове фото учасників саміту, 18 червня 2013 року
Групове фото учасників саміту, 18 червня 2013 року
Керівники провідних держав світу, учасниць «Групи восьми», на саміті у Великій Британії закликали ввівторок щонайшвидше влаштувати мирні переговори про закінчення конфлікту в Сирії у швейцарській Женеві.

У підсумковому комюніке саміту міститься заклик створити перехідний уряд у Сирії «за обопільною згодою». «Група восьми» закликала і владу президента Сирії Башара аль-Асада, і опозицію до нього зобов’язатися ліквідувати всі угруповання, пов’язані з терористичною мережею «Аль-Каїда».

При цьому в документі немає ніяких згадок про подальшу долю Башара аль-Асада – це вважають очевидною поступкою Росії, яка фактично підтримує сирійського керівника, у той час як сирійська опозиція і значне число арабських та західних країн прямо вимагають його відходу від влади.

Як сказав на закінчення саміту в містечку Енніскіллені в Північній Ірландії прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, керівники країн «Групи восьми» змогли подолати «засадничі розбіжності» щодо майбутнього Сирії і, крім того, пообіцяли надати на нову гуманітарну допомогу для сирійських біженців майже півтора мільярда доларів.

Водночас Камерон додав, що було б «неймовірно», щоб Асад, «на руках якого є кров», міг відігравати будь-яку роль у майбутній владі Сирії.

Росія і США разом прагнуть влаштувати міжнародну мирну конференцію щодо Сирії. Президент Сирії заявляв, що «у принципі» згоден направити на таку конференцію своїх представників. Натомість провідне об’єднання сирійської опозиції, Національна коаліція сирійських революційних і опозиційних сил, заявляло, що не братиме участі в такій конференції, поки в боях проти опозиційних повстанців беруть участь, крім сирійських військ, також іноземні сили, а саме бійці ісламістського шиїтського збройного руху «Хезболла» з Лівану, які останнім часом воювали у Сирії на боці сирійської влади.
XS
SM
MD
LG