Доступність посилання

ТОП новини

«Це акт озброєного нападу на український народ» – Корнацький про атаку на агрофірму


Напад на агрофірму в Миколаївській області, 18 червня 2013 року
Напад на агрофірму в Миколаївській області, 18 червня 2013 року
Київ – Збройний напад на агрофірму в Миколаївській області ініційований владою і має виключно політичний характер. Про це заявив засновник фірми, колишній кандидат у народні депутати від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» у скандальному мажоритарному окрузі № 132 Аркадій Корнацький. У звинуваченій екс-кандидатом «Державній продовольчо-зерновій корпорації України» причетність до конфлікту відкидають. Міліція ж розпочала кримінальну справу.

У вівторок зранку у селі Чаусове-2 на Миколаївщині відбулася спроба силового захоплення ТОВ «Агрофірма Корнацьких», до якої причетний колишній кандидат в депутати від опозиції у 132-му окрузі Аркадій Корнацький.

За його словами, ще звечора територію підприємства очепили машини міліції, зерновози й комбайни. Пізніше до території фірми приїхали близько 150 «молодиків» зі зброєю. Постраждали ж у сутичці шестеро місцевих селян, які здають паї підприємству і прийшли його захищати.
(Відео користувача YouTube)

Відкрили вогонь по селянах

Йому стріляли в обличчя з близької відстані
Аркадій Корнацький
«Люди, які постраждали – це місцеві селяни, що були на робочих місцях, по них відкрили стрілянину з дробовиків. Це ні в чому не винні селяни, і один із них, хто найбільше постраждав, хто отримав заряд дробу прямо в обличчя і в лоб, – це молодий чоловік, батько малих дітей Лобода Олександр. Він лежить в лікарні і незрозуміло, чи нема в нього проникного поранення мозку, бо йому стріляли в обличчя з близької відстані», – каже Корнацький.

У рейдерській атаці Корнацький вбачає суто політичні, а не економічні мотиви і звинувачує державу, а конкретно – «Державну продовольчо-зернову корпорацію України».
(Відео користувача YouTube)

Затриманих досі нема?

«Близько 8-ї години ранку на поля вирушили загони комбайнів «Державної продовольчої зернової корпорації України». Вирушили під прикриттям озброєних людей. Це в історії сучасної України перший приклад, коли державна влада під прикриттям прокуратури, міліції, вчинила напад на мирних селян. Це акт озброєного нападу на український народ. Міліція не намагалася нікого затримати», – стверджує Аркадій Корнацький.

Як повідомили Радіо Свобода в управлінні МВС України в Миколаївській області, даних про затриманих досі – тобто від ранку – немає. Однак міліція встановила, що в сутичці взяли участь близько 400 осіб – представники обох аграрних підприємств і місцеві мешканці. Про це говорить представниця сектору зв’язків з громадськістю УМВС Катерина Білоград.

«Інформація про дану подію була зареєстрована в Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Первомайського МВ УМВС України в Миколаївській області та розпочато кримінальне провадження за ознаками частини 4 статті 294 Кримінального кодексу України («Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях»), санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років», – повідомили в міліції.
(Відео користувача YouTube)

Корнацький звинувачує не тих?

У публічному акціонерному товаристві «Державна продовольчо-зернова корпорація України» говорять, що дізналися про звинувачення сьогодні зранку, під час інформаційного моніторингу, і дуже здивувалися. Адже техніка цього підприємства (яку Корнацький звинувачує у зборі чужого врожаю) ще й не починала роботу в цьому сезоні.

Мабуть, пан Корнацький сплутав логотипи. Адже є компанія ДПЗКУ-МТС, до якої ми стосунку ніякого не маємо
«Наші комбайни навіть ще не беруть участь у зернозбиральній компанії. Ми не маємо ніякого стосунку до цієї події. Справа в тому, що, мабуть, пан Корнацький сплутав логотипи. Адже є компанія ДПЗКУ-МТС, до якої ми стосунку ніякого не маємо, ми навіть судилися з ними, що вони взяли в назву нашу абревіатуру», – зазначили в акціонерному товаристві.

Раніше в МВС заявили, що конфлікт відбувся між двома агрофірмами, які вирішували питання, кому належить урожай зернових культур. Агентство УНН із посиланням на міліцію повідомляє, що власниками землі, на якій стався інцидент, є працівники бюджетної сфери, які передали свої паї в оренду фірмі «Партнер-Агро», а не «Агрофірмі Корнацьких».

За словами Корнацького, така інформація не відповідає дійсності.

Аркадій Корнацький був кандидатом у мажоритарному окрузі № 132 (Первомайськ, Миколаївська області) від ВО «Батьківщина», де ЦВК не змогла встановити результати виборів. Він також є засновником «Агрофірми Корнацьких», яку згодом, за його словами, продав громадянам Росії.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG