Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську створюють унікальний парк ракет і космічних апаратів


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську створюють парк-музей сучасних космічних апаратів і бойових ракет часів Холодної війни. Їх свого часу конструювали на місцевих засекречених заводах. Проект має на меті зробити Дніпропетровськ привабливішим для туристів, сподівається місцева влада. У музеї будуть як макети, так і справжні ракети та космічні кораблі, а спеціальна вібропідлога в приміщенні імітуватиме відчуття запуску. Але заради парку ракет уже вирубали парк із кількох десятків старих дерев.

На майданчику біля обласної ради – вантажна техніка. Зводять корпус для майбутнього музею ракет. У ньому планують розмістити десятки унікальних експонатів – супутники, космічні станції, бойові ракети. Частину з них виставлять просто неба.

Це буде не просто музейний комплекс, а велика експозиція, яка дасть можливість відвідувачам ознайомитися з науковим потенціалом «космічної столиці», кажуть автори ідеї.
«Парк ракет» у Дніпропетровську постане на місці справжнього парку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зокрема, всередині приміщення буде препарована ракета, щоб відвідувачі змогли розгледіти все її «начиння». У планах також створення унікальної вібропідлоги, яка допоможе відчути, як тремтить земля під час запуску ракети.

Іміджевий проект ціною в 8 мільйонів гривень

Майбутній музейний комплекс входить в структуру Дніпропетровського національного історичного музею, розповідає директор музею Надія Капустіна, відтак розглядають варіант проведення нічних екскурсій та відвідувань, вже апробований дніпропетровськими музейниками. Крім того, планують створити велику виставкову залу для різнопланових експозицій.

«Наша область – це космічна столиця України, і, безумовно, необхідний такий іміджевий проект, який би презентував наші досягнення в галузі ракетно-космічного будівництва. Ми намагаємося наситити цей проект подіями і людьми, адже саме люди створювали цю техніку. Цей музей відрізнятиметься від усіх музеїв тим, що буде наповнений великою кількістю інформаційних систем, аудіоефектами», – каже Надія Капустіна.

Парк ракет у Дніпропетровську має на меті приваблювати туристів, українських та закордонних, та стати візитівкою міста, колись закритого для іноземців через свої секретні ракетні виробництва, кажуть автори проекту. Вони запланували створити цілий екскурсійний маршрут, щоб усі охочі змогли побачити наукові ракетно-космічні досягнення Дніпропетровщини – все те, що було недоступне для відкритого огляду довгі десятиліття, сказав Радіо Свобода завідувач музейного комплексу Олександр Савко.

«Я думаю, іноземним туристам це також буде цікаво подивитись, адже «Південмаш» – це закрите підприємство, і не кожен може туди потрапити і побачити, як там усе робиться», – каже музейний працівник.

Парк ракет на місці парку дерев

Кошторис проекту складає 8 мільйонів гривень, частину коштів виділять з обласного бюджету, частину – дадуть підприємства космічної галузі. Між тим задля створення штучного парку ракет уже вирубали справжній парк із кількох десятків старих дерев.

Влада запевняє: молоді дерева на зміну цим висадять пізніше. «Цей парк стане окрасою міста. До того ж, я виступив ініціатором проведення суботників і висаджування дерев», – зазначив Радіо Свобода голова обласної ради Євген Удод.

Створення парку ракет планують завершити за півроку.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG