Доступність посилання

ТОП новини

США заспокоювали Афганістан щодо відносин із талібами


Хамід Карзай (п), Джон Керрі (л), архівне фото
Хамід Карзай (п), Джон Керрі (л), архівне фото
Державний секретар США Джон Керрі телефонував учора президентові Афганістану Хамідові Карзаю, щоб відвернути нову напруженість у відносинах між країнами, цього разу через заяву США про готовність до переговорів із противладним афганським рухом «Талібан».

Подробиць розмови не повідомляли.

У Державному департаменті США лише заявили, що такі переговори все ж відбудуться наступними днями в щойно відкритому представництві «Талібану» в Катарі, не уточнивши дати.

Також речниця Держдепартаменту США повідомила, що влада Катару наказала талібам зняти зі свого представництва написи про «політичне представництво Ісламського Емірату Афганістан» – таку назву мала більша частина Афганістану в час, коли таліби керували нею в 1996–2001 роках.

Учора Карзай заявляв, що через заяву США про готовність до розмов із талібами без участі його влади Кабул на знак протесту припиняє переговори з Вашингтоном про домовленість, яка має визначити статус американських військ в Афганістані після 2014 року.

Його уряд також не стане учасником переговорів США й талібів, додав президент Афганістану. За його словами, будь-які мирні переговори з «Талібаном» мають відбуватися тільки під проводом спеціально створеного для них афганського органу, Верховної ради миру.

Позавчора і США, і таліби заявляли, що їхні представники зустрінуться вже цього тижня, щоб поновити мирний процес після 12 років війни між «Талібаном», із одного боку, і урядом Афганістану й міжнародними силами, в яких більшість становлять війська США, з іншого.

Того ж дня у столиці Катару Досі «Талібан» офіційно відкрив своє перше легальне представництво.
XS
SM
MD
LG