Доступність посилання

ТОП новини

«Вибори у серпні – це можливість для маніпуляцій» – Кличко


Міжнародний круглий стіл з питань українських виборів, Київ, 20 червня 2013 року
Міжнародний круглий стіл з питань українських виборів, Київ, 20 червня 2013 року
Київ – Виборче законодавство України потребує змін, щоб унеможливити використання адміністративного ресурсу, забезпечити рівність усіх учасників виборчого процесу і захистити право особи обирати і бути обраною. Відповідні законодавчі зміни мають спільно напрацювати влада, опозиція, громадськість. Такі думки висловили учасники міжнародного круглого столу з питань українських виборів, який 20 червня працював у Києві. Серед його учасників – українські політики, урядовці, незалежні експерти, іноземні дипломати і члени Венеціанської комісії.

Реформування виборчого законодавства – одна з вимог, які Україна повинна виконати для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Наразі влада й опозиція звинувачують одне одного у блокуванні розгляду змін до відповідних законів.

Так, кожна зі сторін має свою точку зору на дату проведення виборів у 5 проблемних округах, де Центральна виборча комісія не змогла встановити переможців після парламентських виборів у жовтні 2012 року. Також більшість і меншість не знайшли порозуміння і щодо проведення виборів київського міського голови.

Більшість заявляє, що відповідні закони треба ухвалювати якнайшвидше і проводити вибори у 5 округах і у Києві влітку, у серпні. Натомість опозиція вважає, що вибори слід проводити восени, про що на конференції заявив лідер опозиційної фракції УДАР Віталій Кличко.

Вибори влітку – можливість для маніпуляцій волевиявленням громадян
Віталій Кличко
«Вибори влітку, у серпні, коли більшість громадян працює в агросекторі, багато людей у відпустках і спостерігається найменша політична ефективність – все це дає можливість для маніпуляцій волевиявленням громадян», – пояснив Кличко точку зору опозиції.

Влада не має нічого проти осінніх виборів і готова співпрацювати з опозицією і незалежними фахівцями для удосконалення виборчого законодавства. Не менш важлива у цьому зв’язку і спільна робота над реформами судочинства, правоохоронних органів тощо. Про це заявила у своєму виступі міністр Кабінету міністрів Олена Лукаш.

Для України неймовірно важлива імплементація європейських норм виборчого законодавства
Олена Лукаш
«Для України неймовірно важлива імплементація європейських норм виборчого законодавства. Уряд, парламентська більшість це добре розуміють. Але не менш важливі й інші системні реформи, які дозволять говорити про впровадження гарних виборчих законів у цій державі. Дії уряду спрямовані на виконання Україною вимог, ухвалених у лютому на саміті Україна – ЄС, та рекомендацій Ради Європи у контексті підготовки до підписання угоди про асоціацію України з ЄС», – наголосила Лукаш.

ЄС і США: вибори і референдум – волевиявлення народу, а не політиків

Наразі європейські експерти більш стримано визначають прогрес у реформах, що їх здійснює Україна. Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський закликав українських політиків досягти консенсусу, адже виборче законодавство повинно враховувати інтереси влади, опозиції, громадськості.

Влада, опозиція і громадськість мають разом працювати для створення чесної виборчої системи
Ян Томбінський
«Зміни до виборчого законодавства повинні враховувати пропозиції громадянського суспільства й інтереси кожного українця, – зазначив Томбінський. – Влада, опозиція і громадськість мають разом працювати для створення чесної виборчої системи, яка дозволить здійснювати наріжний принцип демократії: людина має право обирати і бути обраною».

Не менше занепокоєння в ЄС викликає і закон про всеукраїнський референдум, ухвалений Верховною Радою попереднього скликання. Так, член Венеціанської комісії Петер Пачолай поінформував, що виписана у законі норма – ухвалювати зміни до Конституції на всенародному референдумі – не передбачена чинним Основним законом України.

Посол США Джон Теффт у своєму виступі теж зазначив, що закон про референдум повинен враховувати норми чинної Конституції країни.

Проведення референдуму повинно бути відкритим і не перетворюватись на предмет маніпуляцій
Джон Теффт
«Референдум повинен повністю відповідати парламентським процесуальним правилам і нормам, а саме проведення референдуму повинно бути відкритим і не перетворюватись на предмет маніпуляцій», – зазначає посол Теффт.

Закон про всеукраїнський референдум потребує змін, які мають напрацювати спільно влада, опозиція і громадськість, наголошує член ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

«Хотілось би, щоб цей закон було змінено з урахуванням зауважень, які були висловлені у тому числі представниками громадянського суспільства і представниками міжнародної спільноти», – каже Усенко-Чорна.

Тим часом, міністр юстиції Олександр Лавринович висловив упевненість, що внесення змін до чинної Конституції на референдумі відповідає її положенням. Про це урядовець заявив у своєму виступі на міжнародній конференції з проблем правозахисту в Ялті.

Зміна конституційного ладу може відбуватися тільки на всенародному голосуванні
Олександр Лавринович
«Венеціанська комісія вважає, що питання змін до Конституції можна вирішувати тільки за участі парламенту... Це питання проблемної дискусії. Якщо у нас в Конституції записано, такі рішення може ухвалювати тільки народ, у нього немає інших механізмів, то зміна конституційного ладу може відбуватися тільки на всенародному голосуванні», – наводить виступ Лавриновича агентство УНІАН.

Українські експерти: вибори не мають стати механізмом маніпуляцій

На дискусіях у Києві експерт коаліції громадських організацій «За чесний референдум» Ігор Когут розповів про те, якими бачить зміни до виборчого законодавства українська громадськість. За його словами, фахівці пропонують владі та опозиції підготувати й ухвалити єдиний Виборчий кодекс, ухвалити нову редакцію закону про всеукраїнський референдум тощо. Фахівці пропонують закріпити у законі про референдум дієву систему оскарження його результатів.

Громадські організації мають отримати право здійснювати спостереження за референдумом
Ігор Когут
«Громадські організації, які у своїй статутній діяльності розглядають питання, пов’язані з процесом референдуму або із забезпеченням виборчих прав громадян, мають отримати право здійснювати спостереження за референдумом. Для цього існує інститут громадських спостерігачів», – каже Когут.

Фактично, закон про референдум та окремі положення виборчого закону у нинішньому вигляді можуть підірвати конституційний лад держави й унеможливити підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, зазначає Когут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG