Доступність посилання

ТОП новини

Жорстокість підлітків – наслідок жорстокості дорослих


Зростає кількість важких злочинів за участю підлітків. Неповнолітні убивають, ґвалтують, піддають тортурам інших людей. Психологи вбачають у цьому відображення загальної байдужості й жорстокості дорослих. Генпрокуратура провела перевірку й визнала незадовільною роботу з профілактики правопорушень серед неповнолітніх.

На Черкащині 16-річного хлопця звинувачують у вбивстві та нанесенні важких травм заради наживи. Слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею, яка передбачає позбавлення волі на строк до 15 років або довічне ув’язнення.

«Вилучені речові докази, одяг, в якому він скоював цей злочин, а також вилучені мобільний телефон, який був викрадений, і золоті прикраси. При затриманні він розказав, що скоював це з умислом, щоб заволодіти їхнім майном», – розповів заступник начальника УМВС України в Черкаській області Леонід Бойко. Однак сам хлопець своєї вини не визнає.

У травні всіх шокувало повідомлення про те, що 13-річний вихованець одного із інтернатів Черкащини зґвалтував молодшого хлопчика.

Психолог Юрій Романдаш вважає, що передумовами такої жорстокості у дітей найчастіше є важкі психологічні травми раннього дитинства, відсутність уваги батьків та позитивних прикладів.

«Поведінка із виявами жорстокого ставлення до іншого підлітка – це спосіб самовиразитися. Самовиразитися так, щоб уже не забули. Стати таким особливим, важливим і потрібним для оточення. «Я тебе не просто копну, я тебе психологічно і фізично змушу стати на коліна» – ось це запам’ятають», – описує психолог модель мислення «важкого» підлітка.

Замість покарання – залагоджування конфлікту

Однак покарання не виправить такі вади поведінки. Налаштувати кожну дитину, навіть так званого «найважчого підлітка» на краще може тільки розвиток їхніх творчих здібностей, увага та добро.

Генеральна прокуратура, визнавши роботу з профілактики підліткової злочинності незадовільною, наголосила, що карати підлітка позбавленням волі варто лише у виняткових випадках.

У кримінальній міліції у справах дітей Соснівського РВ УМВС у Черкаській області розповідають, що намагаються сприяти тому, щоб більшість конфліктів за участю дітей вирішувалися без відкриття справ.

«Ми намагаємося усе об’єктивно залагоджувати, приміром, викликавши представників обох сторін до Соснівського райвідділу. У принципі, це все вирішується один перед одним: вибачилися, якщо зверталися у медичні заклади, відшкодовують необхідну суму. Батьки між собою залагоджують конфлікт, і діти теж. І більше такі випадки не повторюються», – пояснює Радіо Свобода оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей Соснівського райвідділу Олександр Патлай.

Щоб протидіяти поширенню жорстокості серед дітей, щороку Черкаська міська служба у справах дітей у всіх школах міста проводить моніторинг рівня насильства. Із понад 13 тисяч учнів, які взяли участь у моніторингу, проблемними виявилися 112 підлітків.

Водночас жителі Черкас, думкою яких поцікавилося Радіо Свобода, вважають, що основні причини, які породжують жорстокість у підлітків, – це зайнятість батьків, «виховання вулицею із алкоголем та наркотиками», телебачення, інтернет та комп’ютерні ігри.
Черкащани про причини жорстокості підлітків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG