Доступність посилання

ТОП новини

НАСА планує притягнути до Землі 500-тонний астероїд


«Політ на астероїд є частиною нашої стратегії розвитку і продовженням того, що ми робили раніше. Ми будемо досліджувати астероїд, протестуємо електричний двигун, який працює на сонячній енергії та використаємо капсулу Оріон та ракету СЛС, як ми і планували», – каже представник НАСА Біл Ґерстенмаєр.

Щоб отримати можливість висадити людину на астероїд, НАСА планує захопити космічний камінь у спеціальну сітку і відтягнути в сторону, змінивши траєкторію польоту. Тепер інженери агентства вдосконалюють електродвигун, який дозволить ефективно використовувати сонячну енергію і зменшить кількість пального, що необхідне для цієї місії.

Біл Ґерстенмаєр продовжує:

«Ми хочемо упіймати та відтягнути на орбіту місяця астероїд діаметром 7-10 метрів і вагою 500 тон. Якщо нам це вдасться, ми зможемо відіслати на нього людей уже в 2021 році».

Успішний експеримент з такими порівняно невеликим астероїдом дозволить людям у майбутньому відхиляти у сторону більші, потенційно небезпечні для Землі, космічні об’єкти.

НАСА каже що теперішня місія не становить загрози для Землі. Навіть якщо астероїд зіб’ється з орбіти він повністю згорить в атмосфері.

А якщо камінь вдасться затягнути на місячну орбіту – він зможе там перебувати сто років.

«Якщо об’єкт опиниться на орбіті Місяця, ми зможемо відвідувати його багато разів», – підкреслює Біл Ґерстенмаєр.

Запуск астронавтів планується робити за допомогою ракети та капсули Оріон, які зараз розробляються агентством. За планом, астронавти зможуть бути п’ять днів біля поверхні астероїда і потім зі зразками породи повернуться на Землю.

Така місія дозволить астронавтам пронти тривалий час у глибокому космосі, каже Ґерстенмаєр, а це – корисне тренування для можливого майбутнього польоту на місяць.

Як каже Біл Ґерстенмаєр, з польотом можуть виявитися деякі проблеми:

«Ми мусимо бути певні, що у нас є запасний план на випадок позаштатної ситуації. Ми мусимо навчитися вирішувати такі ситуації далеко від Землі чи орбітальної космічної станції. А ці знання необхідні для підготовки подальших амбітних місій, які ми плануємо».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG