Доступність посилання

ТОП новини

Рішення референдуму не потребуватиме затвердження Радою – проект змін до Конституції


Рішення, ухвалені на всеукраїнському референдумі, не потребуватимуть затвердження Верховною Радою. Це передбачено у проекті Концепції внесення змін до Конституції України, який сьогодні розглядатиме Конституційна асамблея.

«Передбачити, що рішення, прийняте на референдумі є обов’язковим і не потребує затвердженню іншим органом влади чи посадовою особою», – йдеться в проекті.

Документ також передбачає мораторій на перегляд рішень, ухвалених на всеукраїнському референдумі, шляхом проведення повторного референдуму або ухвалення не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради відповідного рішення.

Також пропонується запровадити інститут народної законодавчої ініціативи, передбачивши, що до Верховної Ради можуть вноситися законопроекти за ініціативою певної кількості громадян України, які мають право голосу. Такі законопроекти парламент повинен розглядати невідкладно.

Асамблея вважає, що в Конституції має бути відображений баланс у застосуванні форм представницької й безпосередньої демократії шляхом закріплення неможливості застосування референдуму для припинення діяльності сформованих на виборах державних органів, заборони за рахунок референдуму не проводити передбачені законом вибори.

Раніше Венеціанська комісія в своєму висновку розкритикувала закон про всеукраїнський референдум, ухвалений Верховною Радою у листопаді 2012 року. Зокрема, комісія відзначила, що ухвалення змін до Конституції України на референдумі може нашкодити конституційній стабільності й законності в Україні.
XS
SM
MD
LG