Доступність посилання

ТОП новини

У Лук’янівському СІЗО з’явилися вільні камери – начальник ізолятора


У зв’язку з ухваленням нового Кримінального процесуального кодексу України в Лук’янівське СІЗО почали направляти менше затриманих. Крім того, за час дії нового кодексу з Київського слідчого ізолятора звільнили 684 людини. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив начальник Лук’янівського СІЗО, полковник внутрішньої служби Роман Родчин.

«На даний час у київському слідчому ізоляторі утримується приблизно 2700 осіб. Якщо взяти статистику 2011, 2010 років, це становило 3500-4000 осіб. Зменшення чисельності відбулося за рахунок того, що ухвалений новий Кримінально-процесуальний кодекс. Звільнилося за період дії кодексу 684 особи», – сказав Родчин.

Ці випадки стосуються того, що «суди, переглядаючи своє рішення, апеляційні суди, верховні суди міняють норму: з цих 684 вже альтернатива взяттю під варту – це звільнено під заставу 77, домашній арешт – 9, під особисте зобов’язання – 17 чоловік», зауважив Родчин.

За його словами, за півроку з СІЗО звільнили 12 осіб, які перебували під вартою упродовж двох місяців, і в їхній справі не було винесене рішення суду, як це передбачає новий КПК.

Крім того, як заявив начальник Лук’янівського СІЗО, керівництво закладу працює над тим, щоб покращити умови утримання в’язнів. Водночас, за його словами, «говорити відразу, що побутові умови покращаться, не доводиться».

«На даний час камера, яка була розрахована по нормі площі на 20 чоловік, то в такій камері утримується 15-16 чоловік. Тобто, у нас у зв’язку зі зменшенням кількості ув’язнених є можливість регулювати ці питання, відповідно житлова площа збільшується в СІЗО», – сказав Родчин.

«У нас є вільні камери. Ми маємо змогу в цих вільних камерах робити відповідні ремонти, які відповідають європейським стандартам. Що і робиться. Там є мінімальні комунальні умови, які необхідні для проживання в цьому приміщенні. Камера відповідає готельному типу», – додав начальник Лук’янівського СІЗО.
XS
SM
MD
LG