Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина готова прийняти Тимошенко – Вестервелле


Глава МЗС Німеччини Ґідо Вестервелле зустрівся з донькою Юлії Тимошенко Євгенією, Київ, 21 червня 2013 року
Глава МЗС Німеччини Ґідо Вестервелле зустрівся з донькою Юлії Тимошенко Євгенією, Київ, 21 червня 2013 року
Київ – У п’ятницю під час візиту до України глави МЗС Німеччини Ґідо Вестервелле Україна мала нагоду поліпшити свої шанси на асоціацію з ЄС. Про це говорять і українські, й закордонні експерти, які вважають, що ставлення Німеччини до України може стати вирішальним. Ґідо Вестервелле під час зустрічей з українськими урядовцями, президентом та лідерами опозиції наголошував, що одною з головних вимог Євросоюзу до України залишається подолання вибіркового правосуддя, зокрема, і в справі Юлії Тимошенко. Він підтвердив, що Німеччина готова прийняти українського опозиційного лідера на лікування.

Глава МЗС Німеччини Ґідо Вестервелле про справу Тимошенко (ВІДЕО)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заслуговує на справедливий суд, а пропозиція щодо її лікування у ФРН залишається чинною. Про це міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле заявив під час зустрічі з українським міністром закордонних справ Леонідом Кожарою.

Тимошенко має повне право на чесний судовий процес і на належне лікування
Ґідо Вестервелле
«З нашої точки зору, пані Тимошенко має повне право на чесний судовий процес і на належне лікування. Пропозиція німецької сторони щодо подальшого медичного обслуговування і лікування Тимошенко залишається чинною. Дуже важливо, щоб вибіркове правосуддя не застосовувалось у такому об’єднанні цінностей, як Європа. Цього не має бути ні в Україні, ні в Європі», – наголосив Вестервелле.

Основною темою розмови була асоціація з ЄС – Яценюк

У рамках короткого робочого візиту до Києва глава МЗС Німеччини зустрівся і з президентом Віктором Януковичем та прем’єром Миколою Азаровим, і з лідерами опозиційних парламентських фракцій Арсенієм Яценюком і Віталієм Кличком. Окрім того, німецький урядовець поспілкувався з донькою Юлії Тимошенко Євгенією.

Самі Яценюк і Кличко називають їхню розмову з Ґідо Вестервелле продуктивною.

Арсеній Яценюк, лідер фракції «Батьківщини» у Верховній Раді, повідомив виданню «Українська правда», що звернувся до Вестервелле з проханням надати можливість Тимошенко отримати медичну допомогу за межами України.

Ми повинні у Вільнюсі підписати угоду про асоціацію, а Юлія Тимошенко – отримати свободу
Арсеній Яценюк
«Ми повинні у Вільнюсі підписати угоду про асоціацію, а Юлія Тимошенко – отримати свободу. І перший крок до свободи – це надання можливості отримати медичну допомогу в Німеччині», – сказав Яценюк.

Він наголосив, що основним питанням під час зустрічі з Вестервелле було питання підписання угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом у Вільнюсі цієї осені.

Україні допоможе позитивний імідж в очах Німеччини – експерти

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, який відвідав Україну, мав на меті перевірити, наскільки Україна виконує вимоги, які висуває Євросоюз. Про це Радіо Свобода заявив німецький політолог Александр Рар.

За його словами, Євросоюз у своїй більшості хоче підписати з Україною угоду про асоціацію. Якщо Україні вдасться переконати «такого важковаговика у європейській політиці, як Вестервелле», що вона суттєво просунулася на тому шляху реформ, яким вона обіцяла йти, то ще одна перепона для підписання цієї угоди у Вільнюсі буде знята, наголосив німецький політолог.

Подібної думки дотримуються й українські експерти. Ставлення Німеччини до України є ключовим для перспектив її європейської інтеграції, зазначив у коментарі Радіо Свобода президент Європейської асоціації українців та голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов. Проте він не вважає, що єдиним вирішальним питанням тут стане доля Юлії Тимошенко.

Німеччина є ключовим суб’єктом в справі євроінтеграції України, бо традиційно налаштована негативно щодо неї
Олексій Толкачов
«Рішення про асоціацію ухвалюється Євросоюзом, виходячи з іміджу, який формує собі Україна. Цей імідж формується, зокрема, і справою Юрія Луценка, якого влада випустила, отже – пішла на поступки. Німеччина є ключовим суб’єктом в справі євроінтеграції України, бо традиційно налаштована негативно щодо неї. Це підігрівають, зокрема, і справою Тимошенко, певні лобісти. Я гадаю, саме формування позитивного іміджу України в Німеччині й для Німеччини допоможе у справі європейської інтеграції», – наголошує Толкачов.

У п’ятницю одночасно з візитом німецького урядовця Юлію Тимошенко відвідали лікарі німецької клініки «Шаріте». Однак про результати свого спілкування з пацієнткою вони нічого пресі не повідомили.

Загалом українські політологи оцінюють шанси Тимошенко виїхати на лікування за кордоном як «50 на 50». Фахівці припускають, що там вона отримає більше можливостей впливати на ситуацію в Україні, і саме це може стримувати українську владу в ухваленні рішення, на якому наполягає Європа.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG