Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Пакистану закликав судити колишнього президента Мушаррафа за зраду


Первеза Мушаррафа ведуть до суду, фото 20 квітня 2013 року
Первеза Мушаррафа ведуть до суду, фото 20 квітня 2013 року
Прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф закликав сьогодні судити колишнього президента Первеза Мушаррафа за державну зраду. Виступаючи в парламенті, прем’єр заявив, що Мушарраф має «відповісти за свою вину в суді».

За словами Шаріфа, колишній президент припустився зради, коли порушив конституцію в 1999 році, скинувши уряд країни, і у 2007 році, усунувши з посад чільних суддів і запровадивши надзвичайний стан.

За законодавством Пакистану, тільки уряд має право подавати справи про державну зраду на розгляд Верховного суду країни.

69-річний Первез Мушарраф перебуває нині під домашнім арештом, звинувачений відразу у трьох кримінальних справах. Одна з них стосується згаданого звільнення суддів під час надзвичайного стану 2007 року, інша незабезпечення належного захисту опозиційній діячці, колишньому прем’єр-міністрові Беназір Бгутто, яку вбили 2007 року, і ще одна – вбивства одного з політичних лідерів народу белуджів Наваба Акбара Буґті – той загинув у перебігу воєнної операції, яку здійснювали у провінції Белуджистан 2006 року за наказом Мушаррафа.

Первез Мушарраф повернувся до Пакистану в березні по чотирьох роках життя у вигнанні і намагався балотуватися в парламентських виборах у травні, але йому відмовили в реєстрації, а потім узагалі заборонили участь у виборах назавжди.

1999 року генерал Первез Мушарраф захопив владу в Пакистані військовим переворотом, відтак керував країною як президент, обіймаючи одночасно ще низку державних і військових посад, до 2008 року, коли був змушений піти у відставку під тиском усе сильнішої опозиції.
XS
SM
MD
LG