Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вирішив полегшити дипломатичні контакти з Білоруссю


Володимир Макей, архівне фото
Володимир Макей, архівне фото
Для полегшення дипломатичних контактів між ЄС та Білоруссю Рада міністрів закордонних справ Євросоюзу сьогодні зупинила заборону на в’їзд на територію співдружності голові білоруського зовнішньополітичного відомства Володимирові Макею.

У заяві європейських міністрів зазначається, що його ім’я тим часом далі залишатиметься у списку осіб, щодо яких ЄС вживає обмежувальних заходів. Однак як виняток йому надаватимуть візи, повідомляє з Люксембурга кореспондент Радіо Свобода.

«Це рішення не відображає змін у політиці ЄС стосовно Білорусі. Європейський союз залишається на позиції критичної взаємодії з Білоруссю, зокрема, притримується політики санкцій із тим, щоб сприяти повазі до прав людини, верховенства права і демократичних принципів у Білорусі», – мовиться в рішенні, ухваленому в Люксембурзі Радою ЄС.

Водночас європейські дипломати мають намір у жовтні повернутися до цього питання під час щорічного огляду санкцій ЄС щодо Білорусі.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко призначив Володимира Макея, одного з «чорного списку» ЄС і США, міністром закордонних справ минулої осені.

Європейський союз наклав візові та інші санкції на Макея, на той час голову адміністрації президента Білорусі, і ще десятки білоруських посадовців у січні 2011 року, бо вважає їх відповідальними за насильство правоохоронців щодо активістів опозиції в Мінську після президентських виборів у грудні 2010 року. Схожі санкції запровадили і США.
XS
SM
MD
LG