Доступність посилання

ТОП новини

Угода між ЄС і Україною під загрозою (європейська преса)


Напередодні саміту міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі цього понеділка глава польської дипломатії Радослав Сікорський заявив перед пресою, що «підписання угоди України з ЄС є під загрозою». Польський дипломат наголосив, що «на даний час Київ ще не готовий до такого кроку». Міжнародні аналітики попереджають, що в Україні наростає системна криза: олігархічна система правління вступає у суперечність із авторитаризмом та злюмпенізованим (на 80 відсотків) суспільством, що, на думку деяких аналітиків, загрожує державі новими масштабними потрясіннями. Західні газети інформують також про наслідки теракту в північному Пакистані, де біля підніжжя гори Нанґа-Парбат у регіоні Ґілґіт-Балтистан вперше зафіксовано теракт із боку пакистанських радикальних ісламістів проти іноземних туристів, та чи не вперше його жертвами стало троє українців.

Розмовляючи з представниками преси цього понеділка, напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, глава польського закордонного відомства Радослав Сікорський попередив, що «угода про асоціацію між ЄС та Україною під загрозою». Про це повідомила варшавська Gazeta Wyborcza, яка цитує польського урядового чільника, який заявив: «Із Україною триває інтенсивний діалог… Особливо повно моніторяться дві сфери реформування: удосконалення виборчого права і зміни до закону про Генпрокуратуру. І, як знаємо, Україна цих реформ ще й не починала. Висновок із цього може бути один: Україна ще не готова». Сікорський наголосив у понеділок, що лише від України залежить, чи буде мати можливість Брюссель підписати угоду про асоціацію з Києвом, чи ні. «Якщо Україна не зробить того, що їй належить, то підписання угоди у Вільнюсі не буде», – чітко попередив головний польський дипломат.

Інша польська газета – Rzezcpospolita – опублікувала статтю Мацея Красуського під назвою «Чорні хмари над магнатами», яка прогнозує складні системні зміни в українському олігархічному правлінні. Автор вважає, що зростання напруження в Україні викликають як суб’єктивні, так і об’єктивні фактори. Насамперед, напруження зростає згори, коли президент Віктор Янукович зі своїм новим сімейним кланом нарощує загрози для старих друзів-олігархів. Красуський переконаний також, що «медова пора українських багатіїв добігає кінця, бо державна скарбниця порожня, а зубожіла спільнота українців не в змозі далі терпіти дедалі більший тягар злиднів». Автор нагадує, що найбільш впливові олігархічні клани – дніпропетровський (хресні батьки – Леонід Кучма і Юлія Тимошенко) і донецький (сфера Віктора Януковича) – від самого початку створення (кінець 90-х) «конкурували між собою і ніколи так і до кінця не закопували сокиру війни». На тлі загострення суперечностей між цими групами багатіїв та їхнього політичного супроводу наростають й інші небезпечні фактори: до 80 відсотків населення живе у стані убогості, корупція стала основою життя держави, надзвичайно обмежена свобода підприємництва і права людини. Міжнародні експерти також попереджають, що Україна є серед групи держав, яким загрожує вибух масового протесту, точніше – народний бунт. В основі цього – небувале загострення суперечностей між бідністю і надзвичайними багатствами купки людей, наголошує Мацей Красуський.

Англійська The Guardian інформує, що «Пакистан став місцем одного з найкривавіших терористичних актів проти іноземних туристів за останні 10 років». Цього разу напад мусульманських радикалів (відповідальність за нього взяли на себе відразу два угруповання, «Джундулла» і «Талібан») стався в північному Пакистані, на туристичний готель біля підніжжя 8-тисячника Нанґа-Парбат у регіоні Ґілґіт-Балтистан. Теракт у цьому регіоні стався вперше. І чи не вперше жертвами серед 10 вбитих у стінах альпіністського готелю стали троє українців. Також було вбито двох словаків, двох китайців, одного литовця, одного громадянина США і Китаю та одного непальця. Речники терористичних угруповань оголосили, що вони здійснили цей теракт у відповідь на акції американських безпілотних літаків з вимогою припинити їхнє використання на території Пакистану. Газета з Лондона також зауважує, що «напад терористів став нечуваним у цьому чудовому гірському районі, який приваблює сміливих туристів, насамперед, альпіністів». Пакистан висловив своє співчуття родинам загиблих, також звільнено керівників поліції у регіоні, де сталася ця трагедія.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG