Доступність посилання

ТОП новини

США попередили Росію про наслідки невидачі інформатора про стеження спецслужб


Джон Керрі, архівне фото
Джон Керрі, архівне фото
Державний секретар США Джон Керрі попередив у понеділок Росію, що, якщо вона дозволить американцеві Едварду Сноуденові, який викрив таємні програми американських спецслужб щодо стеження за телефонними контактами й діями в інтернеті, вилетіти до третьої країни, це матиме, «поза сумнівом, певний вплив на відносини і певні наслідки».

Виступаючи на прес-конференції під час візиту до Індії, він нагадав, що США останніми роками видали Росії за її запитами сім осіб і тепер сподіваються на взаємність.

У Москві також у понеділок стало відомо, що Сноуден залишився у транзитній зоні летовища «Шереметьєво» під Москвою і не вилетів до Куби рейсом, на який він, за повідомленнями, мав квиток.

Росія заявляла у відповідь на попереднє прохання США видати Сноудена, який у неділю прибув до Москви з Гонконгу, що не має для цього підстав.

Перед цим США так само отримали відмову Гонконгу, регіону Китаю з широкою автономією, видати Сноудена, коли він там переховувався. Центральний уряд Китаю заявив, що поважає рішення автономної влади Гонконгу, законно ухвалене в межах її повноважень.

Тим часом отримання заяви Сноудена про надання притулку підтвердив Еквадор – країна, влада якої дотримується переважно антиамериканських позицій.

У Сполучених Штатах Америки Едвардові Сноудену, колишньому аналітикові приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, заочно висунули звинувачення у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.

Сноуден утік зі США після своїх викриттів у пресі про таємні програми стеження американської влади, зокрема, за даними про телефонні розмови через мережі принаймні однієї з найбільших телефонних компаній у США, а також за діями в інтернеті, які здійснюють через мережі дев’яти великих інтернет-компаній США іноземні громадяни з-поза меж країни. В Агентстві національної безпеки США наполягають, що ці програми допомогли зірвати десятки терактів.
XS
SM
MD
LG