Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада обурена заявою Сенату Польщі щодо волинських подій


Заяву Сенату Польщі з приводу 70-річчя Волинської трагедії депутати Івано-Франківської обласної ради сприйняли з «глибокою тривогою і справедливим обуренням» і відповіли на неї своєю заявою, ухваленою сьогодні на сесії обласної ради. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Відзначаючи стратегічність співпраці між Україною та Польщею, депутати наголосили, що це рішення не сприяє добросусідським стосункам і «фактично перекреслює спроби примирення у складних питаннях історичного минулого обох народів, де українці ніколи не виступали як агресори чи окупанти».

Прикарпатські депутати вважають, що заява польського Сенату, в якій польсько-український конфлікт означено як «етнічні чистки з ознаками геноциду», не відповідає історичній правді і зроблена «задля сумнівного політичного капіталу», є штучно загостреною дискусією, що грає на руку Росії.

«Ми закликаємо українське суспільство дати оцінку антиукраїнським діям, що сьогодні відбуваються за межами нашої держави, а також п’ятій колоні, якою є сьогоднішній панівний режим, якому байдужі національні інтереси», – йдеться в заяві облради.

Сесія Івано-Франківської обласної ради також пропонує відзначити річницю трагічних подій, пов’язаних з депортацією українців з їхніх етнічних земель у 1944-1947 роках, знищенням українських сіл на теренах Холмщини, Надсяння, Лемківщини протягом 1944-1945 років, та ухвалити закон України «Про статус депортованих українців».

Польську ж сторону депутати закликають «перейти від взаємних звинувачень до конструктивного діалогу».

Івано-Франківська обласна рада у квітні виступила проти визнання Сеймом Польщі ОУН-УПА «злочинною організацією».
XS
SM
MD
LG