Доступність посилання

ТОП новини

39-а стаття Конституції чудово все регулює – активістка


Ярина Чорногуз про мирні зібрання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – У 2012 році, за офіційною статистикою, до судів було подано понад 400 позовів про заборону різноманітних акцій та мітингів. І майже всі позови (84%) суди задовольнили. Які небезпеки несе за собою ухвалення законопроекту «Про свободу мирних зібрань» у нинішній редакції, розповіла активістка громадянського руху «Відсіч» Ярина Чорногуз.

Вас коли-небудь затримували на мітингу?

Ніяк не обґрунтовували – просто взяли і понесли…
– Намагалися затримати, але оскільки ми в досвіді громадської діяльності вже навчилися правильно спільно реагувати, коли нас багато, то у відділок мені не доводилося потрапляти.

Для цього потрібно знати процедуру: що робити, коли до тебе підходить правоохоронець. В першу чергу треба запитати у нього посвідчення. Гіпотетично, якщо вам правоохоронець не показав посвідчення, ви можете йому сказати: «Ви купили собі форму на розкладці і підходите і щось від мене вимагаєте…». Тобто передусім потрібно подивитися посвідчення, запам’ятати прізвище і ім’я, для того щоб знати, на кого, в разі чого, писати скаргу.

Обов’язково при собі на акції потрібно мати паспорт. У нас правоохоронці дуже часто поводяться свавільно, вони можуть просто затримати вас без особливих підстав для визначення особи.

Щодо формального затримання… Було таке, що нашу активістку вже садили в машину. Та була колотнеча, тому вже ніяк не обґрунтовували – просто взяли і понесли.
Ярина Чорногуз
Ярина Чорногуз

– Ви попереджаєте про проведення акцій? Були судові заборони? Як це пояснювалось?

– Так, ми зазвичай подаємо повідомлення про акцію до органів місцевого самоврядування. Як показує досвід, це завжди відбувається в трохи авральному порядку. Ми можемо, наприклад, в п’ятницю запланувати акцію, а в понеділок проводити. А в суботу й неділю органи місцевої влади не працюють. Але зараз ми можемо подавати повідомлення згідно з 39-ю статтею Конституції, за годину чи навіть за 10 хвилин до початку акції.

– Але хіба владі не потрібен час на забезпечення охорони правопорядку під час проведення мітингу? Наприклад, іноді треба захистити учасників протесту від їхніх опонентів…

– Повідомлення (наголошую на тому, що саме «повідомлення», а не «заява на дозвіл» – ми не повинні просити дозволу), – це, можливо, і потрібно, коли нашу думку не розділяє якась інша група.

Звичайно, на цьому маса спекуляцій. Це недолік нашої системи. Дуже часто на акції, які не є загрозою, приходять правоохоронці і діють свавільно.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG