Доступність посилання

ТОП новини

Чеське радіо, яке пережило обстріл радянських танків, відзначає 90-ліття


Прага – 90-літній ювілей відзначає чеське радіо – одне з найстарших у Європі. Для 10 мільйонів чехів радіо нині є одним із головних і, що особливо важливо, надійних засобів масової інформації. За довгі десятиліття спочатку чехословацьке, а тепер чеське радіо довело, що вміє протистояти тоталітарним режимам і подати руку співгромадянам у скруті. Не дивно, що своєму радіо чехи довіряють найбільше.

Чеське радіо пишається, що належить до найстаріших у Європі. Громадяни тодішньої Чехословаччини вперше почули своє радіо у 1923 році, лише на рік пізніше від найстарішої в Європі британської ВВС.

Та за свою 90-літню історію чеське радіо здобуло ще одну і, мабуть, головну характеристику до біографії: серед засобів масової інформації саме радіо для чехів стало джерелом правдивої інформації, добрим радником і надійним приятелем у біді, та й просто тим, з ким приємно провести кілька хвилин відпочинку.

Разом зі своїми співгромадянами чеське радіо пережило три етапні події в історії й не зрадило їх: це дні травневого повстання проти нацизму в 45-му, це серпень 68-го, коли Чехословаччину окупувало військо так званого «мирного» Варшавського пакту, і листопадові дні 89-го – перемоги демократичної Оксамитової революції. У ці переломні періоди програми радіо служили людям, зазначив у розмові з Радіо Свобода голова Ради громадського радіо Чехії Томаш Ратіборський.

«Із чеським радіо я сам прожив багато емоційних хвилин: чи то був 68-й рік, чи 89-й, – каже він. – Гадаю, що чеське радіо зробило свій внесок до того, щоб ширилась правдива інформація в потрібні моменти, адже головним було, щоб люди дізнались те, що їм було потрібне».

Прямий ефір: правда про окупацію у серпні 68-го

Ось сторінка з історії: 21 серпня 1968 року, коли радянські танки розстрілювали будівлю чехословацького радіо, його працівники не переставали працювати. До останньої миті вони намагались передавати інформацію про пересування окупаційного війська, давали поради людям, як поводитися, щоб уникнути жертв. В інтернеті на сторінці чеського радіо є архівні записи цієї історичної програми, яку переривають постріли.

Чи боялись працівники? Ні, страху тоді не було, розповів Радіо Свобода відомий чеський політолог і журналіст Ян Петранек, один із тих, хто і під пострілами продовжував роботу в ефірі.

Коли дізнався, що до нас увірвалось так зване «дружнє військо», мене охопив страшний гнів
Ян Петранек
«Це, звичайно, ті миті, які не забуваються. Коли я дізнався, що до нас увірвалось так зване «дружнє військо», мене передусім охопив страшний гнів. Я знав, що за будь-який опір чи то в ефірі, чи інакше, окупанти можуть помститися. Але тоді на страх не було часу, тоді це була велика тривога і велика злість. Ми знали, що може статись, але нас було багато. А також ця велика хвиля опору, яка піднялась у народі, з одного боку, проявилась у тому, що ми передавали по радіо. Ми звертались до нашого народу, щоб люди поводилися спокійно, адже проти нас стояли тисячі танків. Але передусім те, що нами рухало, це була неймовірна злість, із перспективи 45 років, мабуть, можу сказати, що це була й велика шляхетна ненависть», – зауважує Ян Петранек.

Чеське громадське радіо – радіо для всіх

Нині чеське громадське радіо – це 4 загальнодержавні канали і ще 11 регіональних станцій, а також один канал спеціально для чехів за кордоном. Чеське громадське радіо має теж канал спеціально для дітей і два музичні канали. Зрозуміло, що мовлення провадиться державною, тобто чеською мовою.

Чехи пишаються, що їхнє радіо продовжує кращі традиції закордонних станцій – Радіо Вільна Європа і ВВС, які довгі роки були чи не єдиним джерелом правдивої інформації для чехів і словаків.

В усіх переломних моментах радіо стояло на стороні людей, звичайних громадян
Даніел Раус
«Причиною, чому чехи довіряють радіо, є те, що в усіх переломних моментах радіо стояло на стороні людей, звичайних громадян. Люди це пам’ятають, і коли надходить біда, наприклад, коли помер Вацлав Гавел, чи дні недавньої повені в Чехії, до радіо біжать усі, й ті, хто його зазвичай і не слухає», – зазначив у розмові з Радіо Свобода головний редактор «Радіо Плюс» Даніел Раус.

Останній приклад: на заклик чеського радіо допомогти людям у затоплених районах відгукнулись тисячі громадян, до звичайнісіньких скриньок, розставлених по усій Празі, чехи назбирали в перерахунку вже понад півмільйона доларів.

Довір’я чехів до свого радіо – запорука того, що чеське радіо житиме і в 21-му столітті.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG