Доступність посилання

ТОП новини

Через сланцевий газ громада Прикарпаття образилася на прем’єр-міністра


Депутати Івано-Франківської обласної ради вважають безвідповідальними висловлювання прем’єр-міністра Миколи Азарова, коли він 14 червня звинуватив Івано-Франківську і Львівську облради у штучному гальмуванні процесу погодження Олеського родовища видобутку сланцевого газу. Заяву до Кабінету міністрів про це сьогодні ухвалила сесія обласної ради 68 голосами, по два було тих, хто проти і утримався, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Депутати наголошували, що лише 13 червня в область надійшли матеріали (на 261 аркуші) з Міністерства екології та природних ресурсів із проектом угоди про розподіл продукції між державою Україна, компанією «Шеврон» і ТОВ «Надра Олеська» стосовно розподілу вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Олеська, тож розглянути її «фізично не було реально».

Особливі обурення, за словами депутата Юрія Романюка, викликала погроза: «може, вам вартість газу підняти, якщо ви будете тягти з цим питанням – я серйозно кажу», – процитував він слова Миколи Азарова.

У заяві до Кабінету міністрів зазначено, що «Івано-Франківська обласна рада та громада області чекають на вибачення і дезавуювання ганебної та провокативної заяви прем’єр-міністра України Миколи Азарова, висловленої ним на адресу Івано-Франківської обласної ради».

На пропозицію голови обласної держадміністрації Михайла Вишиванюка сам текст заяви буде дещо відкоригованим і зваженішим.

У роботі сесії взяв участь радник міністра екології та природних ресурсів України Володимир Ігнащенко. Він навів цифри: при видобутку сланцевого газу обсяг інвестицій у дві західноукраїнські області складе 25 мільярдів доларів, що на порядок більше, ніж Львівська, Івано-Франківська області залучили іноземних інвестицій за всі роки незалежності України.

Прикарпатські депутати ж вважають, що в угоді не передбачені «роль і місце місцевих громад», область не отримуватиме нічого від використання надр. Причому вони вимагають цього «не як подачку, а на законодавчому рівні».

Як повідомив голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, проект угоди про розподіл продукції буде направлено на розгляд постійних комісій, буде створена міжкомісійна підготовча група, і на наступній 23-й сесії обласної ради ухвалять рішення про її погодження. При цьому він наголосив, що «без Івано-Франківської обласної ради питання видобутку газу не буде вирішено, так само як не буде вирішено питання його заборони», і закликав депутатів «зважено подумати, врахувати всі за і проти, всі переваги і ризики».

Кабмін подовжив термін підписання угоди із Chevron щодо Олеської площі до 24 серпня.
XS
SM
MD
LG