Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан наголосив на посиленні військової моці, Вірменія висловила стурбованість


Військовий парад у Баку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Військовий парад у Баку

Президент Азербайджану Ільгам Алієв заявив сьогодні, що його країна далі нарощуватиме свою військову міць, доки не буде вирішений конфлікт із Вірменією навколо Нагірного Карабаху.

Виступаючи на військовому параді в Баку, він заявив, що 2003 року військовий бюджет Азербайджану становив 163 мільйони доларів, а нині становить 3 мільярди 700 мільйонів доларів.

При цьому Алієв додав, що у Вірменії весь національний бюджет становить 2 мільярди доларів.

Сьогодні в Азербайджані святкують 95-річчя збройних сил країни, рахуючи цей термін від 1918 року, коли була створена незалежна Азербайджанська Демократична Республіка; вона проіснувала менш як два роки до завоювання військами радянської Росії.

Сьогодні ж у Вірменії міністр оборони Сейран Оганян заявив, що його країна стурбована розбудовою війська Азербайджану.

Він наголосив на важливості відносин його держави з Росією й додав, що Єреван не планує долучатися до регіональних перегонів озброєнь.

Між Азербайджаном і Вірменією триває протистояння через Нагірний Карабах, населений переважно вірменами регіон Азербайджану, який односторонньо проголосив свою незалежність. На фактичному кордоні між Нагірним Карабахом і рештою Азербайджану час від часу спалахують перестрілки і гинуть люди. У Баку вважають, що Вірменія окупувала цей регіон.

Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема, й Вірменія, хоча фактично Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану всіляку підтримку.

На початку 1990-х років унаслідок війни, яку провели вірмени Нагірного Карабаху за підтримки Вірменії, Азербайджан втратив контроль над більшою частиною цього регіону і ще над значною частиною своєї території поза ним.
XS
SM
MD
LG