Доступність посилання

ТОП новини

Прапор кольору свободи – кримські татари вшановують національні символи


Сімферополь – У Криму в середу проходять заходи на честь Дня кримськотатарського прапора, що відзначається 26 червня четвертий рік поспіль. Цей пам’ятний день календаря не має офіційного статусу, але чим далі, тим він стає більш популярним у Криму, особливо серед молоді.

Імам мечеті Кебір-джамі читає коротку молитву, представники Меджлісу нагадують учасникам автопробігу, що цьогорічне вшанування національного прапора проходить під гаслами відновлення єдності кримських татар, і півтора десятка автомобілів, прикрашених кримськотатарськими національними прапорами, вирушають у дорогу.
Автопробіг на честь Дня кримськотатарського прапора
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
У Бахчисараї до автоколони приєдналося ще два десятки автомобілів. Автопробіг, що традиційно проводиться на честь Дня кримськотатарського прапора, пройшов за маршрутом Сімферополь – Бахчисарай – Севастополь – Ялта – Алушта – Сімферополь.

Один із організаторів заходу Еміне Авамілєва була делегатом Курултаю кримських татар, який підтримав ініціативу низки молодіжних організацій Криму щодо вшанування національних символів.

«Цього року 26 червня – це вже конкретна дата протягом останніх років – кримські татари відзначають День національного прапора. Ініціативу молодіжних організацій з цього приводу 4 роки тому підтримав Меджліс. Вона сприймається в Криму з піднесенням, бо це свято має велике значення для кримських татар», – зазначає Еміне Авамілєва.
З нагоди Дня кримськотатарського прапора в Сімферополі і багатьох інших населених пунктах півострова сьогодні пройшли мітинги, концерти, спортивні змагання, ярмарки і виставки.

Ініціатива свята – народна, фінансування – теж народне

Співорганізатор відзначення Дня кримськотатарського прапора Айдер Аджимамбетов каже, що цього року вперше свято ніяк не підтримала влада, а Республіканський комітет Криму з міжнаціональних відносин і депортованих громадян не виділив коштів, посилаючись на їхню відсутність у бюджеті. Втім, за словами Аджимамбтова, це не вплинуло на перебіг відзначення Дня кримськотатарського прапора.

За допомогою наших підприємців, просто небайдужих людей, ми наші витрати покрили
Айдер Аджимамбетов
«За допомогою наших підприємців, просто небайдужих людей, ми наші витрати покрили. Й особливої потреби в коштах Рескомнацу у нас немає», – зауважує Айдер Аджимамбетов. Він назвав символічним збіг кольорів кримськотатарського та українського прапорів.

Кримськотатарський національний прапор становить полотнище блакитного кольору з жовтою емблемою терезів – тамгою, родовим знаком династії кримських ханів Гіреїв, у верхньому лівому кутку. Тамга, як терези, означає справедливість, а блакитний колір – традиційний для тюркських народів колір, що символізує чисте небо і свободу.
Вперше рішення щодо цього прапора ухвалив Курултай кримських татар 1917 року, після Лютневої революції в Росії. У червні 1991 року новоскликаний Курултай повторно затвердив його національним.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG