Доступність посилання

ТОП новини

Україна масово втрачає талановитих людей


За даними посольства Польщі в Україні, у польських вишах навчається близько 10 тисяч студентів із України. З року в рік ця цифра зростає. Українські студенти за цей рік вивезли у Польщу більше ніж 360 мільйонів гривень, інформує Центр дослідження суспільства. Більшість молодих людей після навчання мають намір залишитись у країнах Європейського союзу. Але що втрачає Україна, коли освічені люди залишають країну? Чому не ухвалюються документи, які б стимулювали молодь працювати на батьківщині?

У середньому в місяць український студент вивозить у Польщу 300 американських доларів. Однак найважливіше те, що з України з року в рік все більше виїжджає мислячих людей і все більше випускників українських шкіл здобувають освіту у сусідній державі.

Львівський підприємець Ярослав Рущишин причиною такої ситуації називає те, що молоді люди планують, здобувши за кордоном освіту, там же і залишитись. До того ж їх приваблює відсутність хабарництва у польських вишах, вищий рівень викладання. У світі давно зрозуміли, що скарб нації це освічені люди, які мають ідеї, самоорганізовані, вміють ставити перед собою ціль і її досягнути, а таких саме людей втрачає Україна, каже Ярослав Рущишин, виїжджають ті люди, які хочуть самі заробити, своїми руками і розумом. До того ж в Україні відсутня здорова конкуренція.

Потрібно задекларувати, що Україна – це країна для українців
Ярослав Рущишин
«Перше, що треба зробити реально, а не словах, потрібно задекларувати, що Україна – це країна для українців, бо ми це розуміємо, а діємо в інший спосіб, із презумпції винуватості українців на території України. Закони пишуть передусім проти самих українців, що мовляв, вони крадуть, дають хабарі і беруть. Так у нас побудовані суспільні відносини у всіх сферах. Це призводить до вторинності людини, трактування її як засобу, а не мети, скарбу. Держава в Україні є для держави, а не для громадян», зауважує підприємець.

Те, що молодь виїжджає, сумно – проректор

Ще за президентства Віктора Ющенка лунали багатообіцяючі заяви з закликами до українських трудових мігрантів повертатись на батьківщину. Втім, жодних реальних кроків і пропозицій у цьому напрямку влада так і не зробила. Ті одиниці, які повірили заявам політиків, швидко розчарувались у відсутності прозорих правил гри у бізнесі і при першій можливості знову повернулись за кордон.

Третього липня заплановані парламентські слухання про трудову міграцію в Україні. Зокрема, мова йтиме про те, що українських уряд не сприяє поверненню українців на батьківщину, розвитку малого і середнього бізнесу, але чи вплинуть ці слухання на творення законів, радше виглядає сумнівно, каже проректор Українського католицького університету Павло Хобзей.

Найбільше бажаючих виїхати з України – це люди продуктивного віку
Павло Хобзей
«Ситуація щодо того, що молодь не повертається, є невтішною. Найбільше бажаючих виїхати з України – це люди продуктивного віку, бо вони втратили віру, що можуть змінити щось у державі. У нас економіка не працює, закони не працюють, ситуація вкрай загрозлива. Важливо, чи зміниться влада, чи зрозуміє, що працює для людей», – каже освітянин.

Ба більше того, Україна не зацікавлена у молодих людях, які здобули освіту за кордоном, зауважує Павло Хобзей. Професійні, талановиті люди все більше почуваються зайвими на батьківщині, бо спрацьовує телефонне право при працевлаштуванні, діє кумівство, коли людину приймають на роботу не за професійністю і досвідом, а через родинні зв’язки. До того ж людина, яка здобувала диплом чи науковий ступінь на Заході, має пройти складну процедуру визнання іноземних дипломів, тобто, нострифікацію в Міносвіти. А це нонсенс, каже освітянин.

За робоче місце беруть і хабарі

Молоді люди, які закінчують навчання у львівських університетах, відкрито говорили Радіо Свобода, що знайти їм працю без зв’язків доволі складно, до того ж доводиться і платити за працевлаштування. За неофіційною інформацією, місце роботи у банку коштує 700-1000 американських доларів хабара.

Середня зарплата на Львівщині становить дві тисячі гривень. На одне робоче місце претендує понад 15 осіб. Можна знайти роботу в обслуговуючій сфері, багато людей із вищою освітою працюють продавцями, офіціантами, водіями. На тлі закриття малого бізнесу, молодь не ризикує відкривати власну справу.

Причиною масового виїзду українців за кордон є відсутність належних прозорих умов для забезпечення молодих людей роботою, тому так багато молоді не бачить свого майбутнього в Україні, погоджується народний депутат від ВО «Батьківщина» Степан Курпіль.

Сумно, що Україна втрачає свій кращий потенціал
Степан Курпіль
«Сумно, що Україна втрачає свій кращий потенціал. У країні немає нормальних умов для ведення бізнесу, немає можливості молодим сім’ям придбати у кредит житло, тому і шукають кращої долі за кордоном. Безвізовий режим, з одного боку полегшить ситуацію, а з іншого – ще більше спостерігатимемо відтік кадрів. Якщо влада не задумається як змінити ситуацію, а поки що вона над цим не задумується. Тому це буде проблема для майбутнього», – говорить парламентар.

Відтік людей з України матиме негативні наслідки для держави. Виглядає на те, що діюча влада в Україні зацікавлена в тому, щоб громадяни виїжджали за кордон, бо таким чином частково вирішується проблема безробіття в державі і соціального напруження, але це політика окупаційної влади, наголошує парламентар Степан Курпіль. За його словами, ініціативи опозиції щодо законодавства для розвитку малого і середнього бізнесу уряд не підтримує.

Щоби інвестори вкладали кошти, відтак створювали нові робочі місця, має бути передусім стабільна політична ситуація у державі, прозорі правила ведення бізнесу і закони для всіх.

Допоки українці відчуватимуть страх і агресію від держави, доти вони не матимуть відчуття надії і віри у власну країну, а тому і надалі виїжджатимуть.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG