Доступність посилання

ТОП новини

І ніяких SMS! Як уникнути стеження за собою – експерти


Викриття колишнім контрактником Агентства національної безпеки США Едвардом Сноуденом масштабної програми спостереження викликало занепокоєння, як також технічні питання. Як це можливо – переглянути інформацію від сотень мільйонів користувачів? Чи може звичайна людина захистити власну переписку та телефонні розмови від прослуховування?

Американські урядовці кажуть, що програма спостереження стосується лише метадати, а саме – інформації про електронну пошту та телефонні дзвінки, а не їх змісту. Згідно з повідомленнями, більшість електронних листів, що викликали підозру, перехоплювалися та зберігалися для можливого аналізу у майбутньому.

Біл Супернор – головний експерт з технологій фірми KoolSpan, що спеціалізується на безпеці в Інтернеті. Він говорить, що метадата може бути корисним джерелом інформації для розвідки:

«Метадата – це термін, який описує інформацію про інформацію. Метадата електронної пошти це – хто її отримав, хто її надіслав, дата, розмір повідомлення. Чимало електронної кореспонденції проходить через кілька протоколів поштового офісу, тобто шлях, яким пройшов лист. Ось вся ця інформація вважається метадатою».

Супернор говорить, що збереження метадати вимагає значно менше місця на серверах, ніж збереження змісту електронних листів. Метадату легше індексувати, але її користь обмежена.

Телефонні розмови також містять у собі метадату. До неї входить інформація про вежу стільникового зв’язку, коли телефонний дзвінок почався і коли закінчився, місцеперебування людини, яка зробила дзвінок. Ця інформація допомагає розвідникам та правоохоронцям ловити злочинців та терористів. Але користувачі Інтернету наражаються на небезпеку стати жертвою хакерів, які полюють на їх фінансову та іншу персональну інформацію, каже Біл Супернор:

«Найкраще, що ви можете зробити, щоб себе захистити, так це обрати випадковий пароль. Необхідно уникати імена ваших котів, собак, марку машини, або будь-яких інших персональних речей – адрес, імена членів родини, – усього, чого можна про вас довідатися з вашої сторінки в соціальних мережах. Це дуже потужна зброя в руках поганих хлопців».

І найменш захищений метод обміну інформацією – SMS. Супернор закликає ніколи не відправляти будь-яку важливу інформацію текстовими повідомленнями:

«СМС – це щось, що я б ніколи не використовував для обміну важливою інформацією. Цей метод є дуже небезпечним».

А при використанні електронних листів Супернор закликає шифрувати повідомлення, що містять конфіденційну інформацію. І для цього вигадувати свій шифр не потрібно – на ринку існує чимало програм для шифрування конфіденційної інформації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG