Доступність посилання

ТОП новини

Справа «Луценко проти Генпрокуратури» може вплинути на асоціацію з ЄС – екс-міністр


Юрій Луценко
Юрій Луценко
У Києво-Святошинському суді Київської області завершилися дебати в справі за позовом екс-голови МВС Юрія Луценка про бездіяльність прокуратури в пошуку винних в його незаконному арешті. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, своє рішення щодо того, чи має Генпрокуратура провести слідство про законність цього арешту, суддя Віталій Нікушин планує оголосити вранці в понеділок.

За словами Луценка, результат його позову може вплинути на підписання угоди про асоціацію України з ЄС.

«Моя справа – це лише вершина айсберга і розглядається в непрестижному суді. Але вона засвідчить, чи може український суд захистити права потерпілого, виконати рішення Європейського суду з прав людини», – сказав Луценко.
«Я чув останні доповіді в європейських інституціях, в яких згадується ця справа. І розумію, що оцінюючи рівень нашого правосуддя, ЄС серйозно зважує, чи підписувати асоціацію з цією 46-мільйонною країною, яка має такі суди», – додав екс-міністр.

Луценко наголосив, що він «не палає помстою» і хоче не так бачити винних за ґратами, як справедливого слідства і суду щодо факту його незаконного арешту і щодо збитків державі, яких завдала виплата йому компенсації в розмірі 20 тисяч євро за рішенням Страсбурзького суду.

Луценка затримали 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду його заарештували. Екс-глава МВС відбував покарання за скоєння низки посадових злочинів в Менській колонії на Чернігівщині з кінця серпня 2012 року.

Згодом, у липні 2012 року, Європейський суд з прав людини встановив, що досудовий арешт екс-глави МВС порушував права людини.

7 квітня президент Віктор Янукович підписав указ про помилування Луценка, і в той же день він вийшов з колонії.
XS
SM
MD
LG