Доступність посилання

ТОП новини

Безвідповідальність у дитсадках: діти труяться, їдять пісок і тікають


Київ – Після дитячих отруєнь та скандалу із гнилими продуктами дитячі садки Києва й Миколаєва перевіряють на відповідність санітарно-гігієнічним нормам. Між тим працівники дошкільних закладів наголошують, що до контролю готові.

Яйця із сальмонелою, гнила морква та локшина із пліснявою. Саме такими продуктами останнім часом годували малюків у деяких дитсадках Києва та Миколаєва.

«Діти у дуже тяжкому стані: температура 40, рвуть, руки і ноги тремтять. Вони дуже слабкі», – розповідала журналістам минулого тижня мама однієї з вихованок столичного 455-го садка, де через недбалість обслуговуючого персоналу отруїлися понад 40 малюків.

Цього ж тижня до інфекційного відділення потрапили і 5 вихованців одного із дитсадків Миколаєва. За останній місяць це вже другий скандал, пов’язаний із харчуванням у дошкільних закладах цього міста. Тож якість продуктів у миколаївських садочках взялася перевіряти спеціальна комісія.

Київська перевірка дитсадків «серйозна і конкретна»

Перевірка дошкільних закладів на відповідність санітарно-епідеміологічним нормам наразі відбувається і в Києві. За словами начальниці головного столичного управління освіти і науки Оксани Добровольської, за три дні їхні ревізори мають обійти усі 447 дошкільних закладів. А 15 серпня працівники дитсадків пройдуть атестацію.

«Вони здадуть екзамени на організацію харчування дітей у дитячих садочках. У першу чергу, це комірники, які приймають продукти, це кухарі, які сьогодні готують їжу, і медичні сестри, які повинні перевіряти якість харчування», – пояснює Добровольська.

Наразі ж директор одного із центральних столичних садочків у коментарі Радіо Свобода підтвердила, що перевірка справді дуже «серйозна і конкретна».

«Перевірка надто глибока: і вчора приходили, і сьогодні. І перед цим наше районне управління перевіряло, чи виконуються всі заходи. Напевно, ще буде. Нехай приходять: будемо чекати, будемо готуватися, будемо виконувати», – говорить вона.

«Я помітила, що дитина може спокійно вийти за ворота» – мама

Тим часом молода мама з Києва Олена каже, що не лише харчування, але й догляд за дітьми у садочках не завжди на належному рівні. Так жінка розповідає, як неодноразово була свідком ситуацій, коли через неуважність вихователів одного з столичних дитсадків у Дніпровському районі малюки їли пісок чи порпалися у смітті. А її дворічна дочка внаслідок такого недогляду взагалі втекла за межі закладу.

Наша дитина вибігла за межі садка і вихователька її 20 хвилин шукала
«Я помітила, що дитина може спокійно вийти за ворота, які були завжди відчинені. На моє зауваження, сказали, що так завозять продукти щодня і батьки всі дивляться, і багато дуже вихователів на зміні. Але одного разу ми з чоловіком прийшли забирати дитину, а нам кажуть, що ми винні виховательці серцеві таблетки, оскільки наша дитина вибігла за межі садка і вихователька її 20 хвилин шукала», – каже мама.

При цьому працівники садочку порадили батькам «краще виховувати дитину».
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Приватні садочки і няні привчають дітей до соціальної нерівності – Стець

Батько трьох дітей, народний депутат від «Батьківщини» Юрій Стець зазначає, що подібні ситуації можуть траплятися як у приватних садочках, так і з нянями. Він зауважує, що причину отруєнь чи травмувань треба пов’язувати не з формою власності дошкільних закладів, а з професіоналізмом їхніх працівників.

«Ці ситуації були і раніше. Просто за радянських часів про них не говорили у пресі. Все залежить в першу чергу від людини, тому, коли ти віддаєш дитину у групу, то маєш просто подивитись та інтуїтивно відчути, наскільки ти довіряєш цьому вихователю», – наголошує депутат.

Окрім того, на думку Стеця, приватні садочки та няні привчають дітей до соціальної нерівності.
XS
SM
MD
LG