Доступність посилання

ТОП новини

Польські та українські єпископи підписали спільну декларацію про Волинську трагедію


Голова конференції польських єпископів Юзеф Міхалік та глава УГКЦ Святослав Шевчук підписали сьогодні у Варшаві звернення до поляків та українців з приводу 70-річчя Волинської трагедії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Церкви закликали польських та українських християн до примирення. Як сказано у зверненні, насилля та етнічні чистки не можуть бути методом вирішення міжнаціональних конфліктів.

Цитуючи слова з Євангелія, єпископи наголошують: «Ми усвідомлюємо, що тільки правда може нас визволити». За їхніми словами, це повинна бути правда, яка нічого не прикрашає й не замовчує. Така правда, сказано у документі, повинна вести до пробачення та відпускання провин.

Голови церков закликали польський та український народи до поглиблення процесу примирення. Єпископи кажуть, що, пам’ятаючи про взаємні кривди, заподіяні в минулому, поляки й українці не повинні забувати про світлі сторінки спільної історії.

Церкви віддають шану загиблим й просять пробачення в Бога за вчинені у минулому злочини.

В документі сказано, що крайні форми націоналізму та шовінізму заслуговують на засудження. Ці ідеології, вважають єпископи, разом із комунізмом та нацизмом спричинили мільйони жертв у ХХ столітті.

З’ясування обставин і фактів Волинської трагедії, вважають ієрархи, – це невідкладна справа для істориків. На їхню думку, пізнання історичної правди може зняти напруженість навколо питання Волинського злочину.

На Волині в 1943–1944 роках пройшли взаємні винищення українців і поляків, які стали продовженням довгого українсько-польського протистояння. Цей конфлікт загострила Друга світова війна і спровокувала етнічне протистояння на землях спільного проживання українців і поляків (Волинь, Східна Галичина, Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Лемківщина). Постраждало мирне населення. Екстремістські сили досі використовують цей конфлікт для розпалювання ворожнечі.
XS
SM
MD
LG