Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську стартувала екологічна акція «Батарейки, здавайтесь!»


У Дніпропетровську вперше проводять екоакцію «Батарейки, здавайтесь!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Дніпропетровську вперше проводять екоакцію «Батарейки, здавайтесь!»

Дніпропетровськ У Дніпропетровську стартувала екологічна акція збирання та утилізації використаних батарейок «Батарейки, здавайтесь!» Волонтери встановлюють у кафе, магазинах та житлових будинках спеціальні контейнери для збирання використаних елементів живлення. Потім їх звозитимуть на спеціальний пункт і відправлятимуть на утилізацію. Свого підприємства для переробки такого специфічного сміття у Дніпропетровську немає, транспортувати доведеться за тисячу кілометрів. Та й дехто із дніпропетровців сумнівається, що починання молодих природоохоронців виявиться ефективним.

Активістка Олена Премудра не стала чекати офіційного старту екологічної акції збирання використаних батарейок у Дніпропетровську. Два тижні тому в своїй та сусідній багатоповерхівках дівчина сама встановила звичайні пластикові пляшки, куди люди тепер кидають батарейки, ще роздрукувала інформаційні листівки про користь такого поводження для довкілля. Олена каже: сама здивувалась, коли її починання підтримали сусіди.

«Як не дивно, я знайшла відгук у сусідів, люди почали активно кидати. Навіть із сусіднього під’їзду ходять викидати. Отож я вважаю, що акція своєчасна і приносить плоди», – розказала Радіо Свобода активістка.

Ємності для збирання використаних батарейок молоді екологи наразі встановлюють у Дніпропетровську повсюди – в магазинах, кав’ярнях, туристичних центрах, житлових будинках. У багатоповерхівках за тару править звичайна 5-літрова пластикова фляжка, для офісів та кафе придбали стильні прозорі контейнери.

Один із ініціаторів акції Микита-Август Якименко зазначає: звичайна пальчикова батарейка, викинута на смітник, забруднює важкими металами 400 літрів води та 20 кубічних метрів ґрунту. В Україні щороку на смітниках опиняються тонни відпрацьованих батарейок, підрахували громадські екологи. Між тим при їхній переробці можна було б отримувати цінні кольорові метали. Треба привчити людей не жбурляти використані батарейки бездумно в сміттєві кошики, каже юнак.

«Ми розробили спеціальний бренд акції, який буде впізнаватися, зробили плакат, символіку, підшукали контейнери. Цей контейнер прозорий, щоб людина бачила, що там уже є батарейки, це психологічно краще працює», – розповів Микита-Август Якименко.

Коли батарейок назбирається бодай по кілька кілограмів, молоді ентузіасти звозитимуть їх на спеціальний перевалочний пункт у центрі міста. Звідти відправлятимуть на утилізацію. А втім, не приховують: транспортувати доведеться майже за тисячу кілометрів – найближчий державний завод «Аргентум», який на цьому спеціалізується, аж у Львові.

Завод з утилізації є, потрібні батарейки

Молоді ентузіасти домовились із виробниками: витрати на доставку відпрацьованих батарейок із Дніпропетровська завод бере на себе. Підприємство експериментальне, і сировини для утилізації йому наразі не вистачає, розповів представник громадського об’єднання «ЕкоДніпро» Олексій Мальований.

«Переробка на заводі йде, там відпрацьовується технологія, яка дозволить переробляти великі обсяги. Завод і зараз готовий переробляти по тонні батарейок на місяць, але громадяни України наразі не створюють потрібного обсягу. За півроку зібрали всього півтонни батарейок. Для проведення експерименту це добре, а для того, щоб поставити на конвеєр, – мало», – каже Олексій Мальований.

Контейнери для відпрацьованих батарейок у Дніпропетровську, розраховують ініціатори акції, передусім мають зацікавити родини, де є діти, – чи не кожна друга дитяча іграшка зараз працює на батарейках.

Між тим дехто з дніпропетровців, яких Радіо Свобода опитувало на вулиці, засумнівались в ефективності акції.

«Я викидаю до смітника, адже спеціального місця немає, хоч на батарейках і є спеціальний знак необхідності переробки. Але якщо буде спеціальне місце, то чому б і не викинути. А сусіди? Залежить від сусідів. Це вже як їхня совість», – сказав Радіо Свобода Ярослав, мешканець однієї з багатоповерхівок, де встановили контейнер для збирання використаних батарейок.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG